Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy rzeczywiscie rosliny jednoroczne?
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Październik 2006, 13:09   

Elfie miechunka jest byliną rozmnażającą się przez kłącza. Jest rośliną ekspansywną i trzeba sporo wysiłku by utrzymać ją w ryzach.

Elf

Wysłany: 13 Październik 2006, 13:43   

Tak, miechunka to bylina, niefortunnie to napisałam, ja co roku ją wyrywam jak przestaje mi się podobać i w czasie tego wyrywania rozsiewają się te kolorowe owocki - z tego co zauwazyłam z nich wyrastają w zupełnie innych miejscach nowe roślinki w następnym roku. Dziekuję za sprostowanie i przepraszam za nieścisłość.

magdalena222 

Wysłany: 29 Maj 2007, 10:09   

a co z klonikiem pokojowym? wysiałam w tym roku nasiona, ale coś nie wschodzą. pewnie były nasionka za stare (ważne do września tego roku). niegdy klonika nie miałam, ale jak już go skombinuję to nie wiem czy mam go po roku wyrzucić, czy zimować w chlodnym pomieszczeniu? na opakowaniu było napisane, że jest jednoroczny, ale słyszałam różne opinie...

pozdrawiam

Sirga

Wysłany: 29 Maj 2007, 11:05   

Na moim opakowaniu pisalo ze wieloletni ,to mnie teraz zmartwiłaś bo mam klonika wychodowanego od nasionka (wysiane w marcu) od tygodnia przepięknie kwitnie i nie chcialabym go tak szybko stracić :sad:

magdalena222 

Wysłany: 29 Maj 2007, 11:54   

na opakowaniu vilmorin jest napisane, że klonik jest wieloletni, a na legutko, że jednoroczny.
i bądź tu człowieku mądry... :???:

magdalena222 

Wysłany: 29 Maj 2007, 12:36   

naprawdę? ja bym powiedziała, że odwrotnie, no ale się nie znam. a gdyby go zimować w chłodnym, widnym pomieszczeniu to przeżyłby jakoś? jak myslisz?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Maj 2007, 12:54   

Oczywiście odwrotnie niż napisał Jacek. Klonik zimujesz w widnym lecz chłodnym pomieszczeniu.

Ela G.

Wysłany: 29 Maj 2007, 13:58   

Wysiałam wiosną kloniki. Już chyba niedługo zakwitną, bo ładnie rosną. Ja je trzymam na polu, bo parapety zajęte przez mnóstwo innych kwiatów. A kloniki trzymam już kilka lat , więc na pewno są wieloletnie. Zimą trzymam w piwnicy...Latem na polu... A tu tegoroczne siewki

Zeszłoroczny czerwony już kwitnie/zimował w piwnicy/

tellerka 
Moderator

Wysłany: 29 Maj 2007, 14:11   

Ela G. napisał/a:
Zimą trzymam w piwnicy...Latem na polu...

Czyli tego bedziemy sie trzymać :D

Pozdrawiam :)

magdalena222 

Wysłany: 29 Maj 2007, 14:15   

coraz bardziej mi się podoba :cool: na dzień dzisiejszy wzeszła mi bawełna, ale jakaś blada jest. może tak ma być? z tego co tu czytam wymagania bytowe ma chyba podobne jak klonik?

pozdrawiam :wink:

Odpowiedz do tematu