Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
datury
Autor Wiadomość
anqaw 

Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 14:58   

ja bede w posiadaniu nasion
chyba zeby zimno zniszczylo kwiaty
wydaje mi sie ze kolor bialy
w razie czego prosze pw

zenia 

Wysłany: 8 Październik 2007, 21:02   Datura czy Bieluń?

Mam na działce w formie krzaka daturę tak przynajmniej dotąd myślałam.Mam dwa rodzaje.Jedne o kwiatach białych drugą o żółtych.Ta żółta ma kwiaty drobniejsze ale za to bardziej obficie kwitnie.Nie sieję ich wcale co roku same się wysiewają.Ostatnio sąsiadka mi powiedziała że to chyba odmiana bielunia.Niestety nie mogę wkleić zdjęcia.Czy może ktoś według opisu udzielić mi podpowiedzi co to jest?
Zenia

BASIA TEL 

Wysłany: 9 Październik 2007, 08:00   

witaj Zenia :mrgreen: ,datura i bieluń to to samo i jak miałam swoją ,to wiem że nie zimuje, :evil: nawet lakki przymrozek na początku wiosny (za wcześnia ją wystawiłam) zważył liście :evil: jest to roślina raczej kubłowa ,do zimowania ,w chłodnej i widnej piwnicy ,więc bez zdjęcia nie obejdzie się ,by coś powiedziec o twojej :wink:

_ula_64 

Wysłany: 12 Październik 2007, 10:58   

ja mam taką

BarbaraWo 

Wysłany: 12 Październik 2007, 11:41   

Ula --jeszcze takiego kwiatka u datury to nie widziałam i to z nasionka?...czy było więcej kwiatów? Prześliczny :!: :!: Moje to zwykłe i mam ich 3 lata

zdjęcie robione wczoraj więc kwiatów jest mniej

zdjęcia wcześniejsze

_ula_64 

Wysłany: 12 Październik 2007, 12:08   

ta była z nasionkawysianego na wiosnę ,jeszcze miałam taką biało-fioletową,muszę poszukać zdięcie ,gdzieś się zapodziało ,one były pełne a takie jak twoje to mam żółtą,białą i w tym roku dostałam łososiową ,robiłam zdięcia ale ich nie mam ,muszę się zapytać czy mi ich nie wykasowała córcia

BarbaraWo 

Wysłany: 12 Październik 2007, 12:29   

:grin: Gdzieś zdobyła takie nasionka....czy można by było uśmiechnąć się o nie do ciebie za kaskę lub za jakąś wymianę....pliss :grin:

_ula_64 

Wysłany: 12 Październik 2007, 13:42   

nie mam pojęcia gdzie te nasionka szukać,ale popatrzę co tam wyrasta,chyba że całą roślinkę bym ci dała ,ale już zimno ja jej nie wykopywałam i nie wiem czy już nie zmarzła ,jeśli roślinka jeszcze stoi to ci ją dam,pójdę jeszcze dzisiaj na działkę to wieczorem napiszę co i jak

zenia 

Wysłany: 12 Październik 2007, 14:24   Datura czy Bieluń?

Z tego co widzę na zdjęciu Uli no to mogę powiedzieć że mam Daturę taka sama.Jedno mnie tylko zastanawia iż piszecie że datura nie przezimuje.Moja choć nie zbierałam nasion sama się wysiewa tak jak turki że aż muszę co niekture wyrywać bo jest za dużo.Jedynie co zauważyłam że gdy przesadziłam sadzonkę w inne miejsce to już taki ładny krzak nie urusł.
Zenia

_ula_64 

Wysłany: 12 Październik 2007, 14:45   

datura o której piszesz Zeniu to ja też ja mam ale tepię ją gdyż rozsiewa sie strasznie po całej działce,nie jest tak ładna jak ta na zdieciu ,myślę że to inny rodzaj datury,poszukam papierka z tą moja odmianą i napiszę

Odpowiedz do tematu