w zasadzie z tego forum dowiedziałam sie ze to walerianek , u mnie mówiło sie na to potocznie "kasia", ten mój jest nawet wieloletni, (czytałam że są one jednoroczne ) aczkolwiek odmładzam go w zasadzie co roku, bo niektóre pędy padają ...
Sama mam pod szczelną osłoną winorośli rabatę, ale ja ułożyłam ją tak by praktycznie wszystko kwitło tylko do końca maja. Kiedy badyle nie zasłaniają. Kiedy liście się rozrosną to późnym latem kwitnie uwielbiająca cień języczka (Ligularia dentata)
Tak to u mnie wygląda. Zdjęcia robione w bardzo ostrym słońcu i 3 zdjęcie rozjaśniane więc nie wygląda tak ciemno jak jest w rzeczywistości.
Narcyzy trąbkowe, paprocie, część różaneczników, Jasnota plamista, Bluszcz pospolity, Funkia, Barwinek pospolity, Konwalia majowa na razie tyle przychodzi mi do głowy. Pozdrawiam
Fiołka przesadziłam, a dziś kupiłam mu szklane mieszkanko. Muszę zrobić sobie "wątka" i wreszcie wstawic zdjęcia, ale ostatnio mam strasznie mało czasu .