Witam !!
mam pytanie o rośliny kwitnące jakie mogą rosnąć i czuć sie dobrze w całkowitym praktycznie cieniu. Część rabaty na mej działce położona jest pod dorodną winoroślą, która tworzy latem coś w rodzaju baldachimu, da sie wyhodować pod nią jakieś kwiaty ?? mi narazie sie nic nie udało...
Wasze rady wykorzystam dopiero w przyszłym roku... teraz trochę za późno...
słonko może tylko lekko prześwituje przez winorośl od rana, a potem w zasadzie winorośl wszystko zasłania a pod nią jest szaro i smutno, winorośl jest na podporach po jednej i drugiej stronie ścieżki, czyli jak sie pod nia wchodzi to nawet deszcz nie straszny najlepiej tez zrobię zdjęcie przy okazji i z niecierpliwością czekam na Twoje, Joasiu
mam na balkonie coś na kształt tego waleriana, tzn. liście bardzo podobne, bo jego kwiaty sa takie raczej pojedyncze a nie wielowarstowe jak u Ciebie no i różowe. Ostatnio zaatakowany przez przędziorka- zobaczymy czy z tego wyjdzie, czy oprysk zadziała :/ powtórzę, go jak przestanie padać
Walerianek ma odmian od groma i ciut ciut
Przędziorki go uwielbiają (nowogwinejskiego zreszta też ). Jak oprysk nie daje rady to stosuję terapię wstrząsową - obwiązuję doniczkę folią, żeby ziemia nie wyleciała, w wiaderku rozrabiam truciznę i całego kwiatka taplam w roztworze (trzymając go do góry nogami). Tego to już robale nie wytrzymują , a nowogwinejski tak