Witam! Ja od kilku lat wysiewam papryczkę w lutym / wcześniej strączki pozostawiam w ciepłym miejscu do wysuszenia/, a kiedy ma po 2 listki właściwe to pikuję do doniczek po 3 sztuki. Rosną bez problemu.
Pozdrawiam Nowira
Witam! Ja o tej porze zawsze siałam papryczki. W tym roku sobie odpuszczam, bo nastawiłam się na cebulowe. Nie mam parapetów i na wszystkie roślinki nie starczy miejsca.
Dodam jeszcze, że papryczki pięknie rosną w gruncie / w pełnym słońcu/. Sadzonki najpierw hartowałam na balkonie, a pod koniec maja wysadzałam na działce. Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie.
Nowira
Irena jeśli bulwy nie kiełkują same z siebie opóźnij sadzenie do połowy marca conajmniej. Eukomis i kalia rosna bardzo szybko więc nie musisz ich tak szybko wysadzać jeśli nie musisz.
Witam Zoe! Dziękuję za radę. Szkoda, że się pospieszyłam, bo eukomisy nie kiełkowały, ale kalle tak. Wszystko jest już w doniczkach. Nie wiem tylko czy po wsadzeniu cebul trzeba podlać /z tym się wstrzymałam/ i jak postępować z podlewaniem dopóki nie pojawią się liście. Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Irena
Zakwitnie na pewno. Potem podchodujesz liście a przez nie bulwę. W następnym roku będzie znacznie więcej kwiatów. Bo to co sprzedaje się to najmniejszy z handlowych rozmiarów.