Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 19:28 Problem z chryzantemami.
Posiadam plantacje chryzantem jest ich okolo 3000. Wszystkie zostały posadzone w doniczki w ta samą ziemię, są reguralnie pryskane przeciwko różnego typu chorobom. Lecz nie ze wszystkimi jest wszystko ok. Dreczy mnie następujący problem.
Czemu w niektórych odmianach żółkną a następnie czarnieją liście (od spodu) a w innych nie, sadzonki były zakupione od jednego producenta?
Od spodu - czego, liścia czy od dołu rośliny.
Nie piszesz czy na liściach są jakieś plamy, jakiś nalot, który da się zetrzeć. Nie piszesz czy to jest ta sama odmiana co w pozostałych.
Nie piszesz czy do doniczek ziemię przygotowywałeś czy po prostu nabierałeś łopatą z pola.
Zrozum samo żółknięcie liści może być skutkiem zarówno chorób jak i braku lub nadmiaru składników pokarmowych.
Liście poprostu poprostu żółkną od spodu doniczki, nie ma na nich zadnych plam ani nalotów, te zjawisko występuje tylko na 2 odmianach, ziemie przygotowywałem mieszając kupny torf z własnym oraz żółtym piaskiem
Jeśli dałeś nawozy to mogły trafić na mniej dokładnie wymieszaną partię ziemi i albo mają za mało albo za dużo. Jeśli nie dawałaę nawozów to mogą tak reagować na brak. Jeśli liście są równomiernie żółte łacznie z nerwami to prawdopodobnie brak azotu albo wszystkiego. Jeśli nerwy są zielone to brak magnezu, ale tutaj mógł wystąpić nie tylko brak może to być zachwianiem pH podłoża. Jeśli kupiłeś sam torf to jest on bardzo kwaśny i odcina roślinom dostęp do składników.
Przy przygotowywaniu mieszanki podłoża do doniczek niezmiernie ważne jest dokładne wymieszasnie ziemi.
Dopasuj to co napisałam do siebie i jeśli nie dawałeś nawozu to pół biedy. Daj dawkę rozpuszczonego w wodzie nawozu a najlepiej daj coś co jest w płynie wówczas szybko przyhamujesz proces. Jeśli dawałeś nawóz to już gorzej, bo najpierw trzeba mocno przepłukać ziemię.