Proszę o pomoc. Moje słoneczniki zaatakowała zgraja ptaków. Nie wiem jak sobię z nimi poradzić. Przeganianie nie skutkuje bo po paru minutach są już spowrotem. Macie może jakieś sposoby na te szkodniki??
To nie są szkodniki tylko głodne zwierzęta. Zostaw im jeden a na pozostałe naciągnij np stare obciete nogi od rajstop. Roślina będzie miała światło i spokojnie będzie dojrzewać a ptaki sie do nich nie dobiorą.
Moje też zeżarły już prawie całkiem. Ale ja sie ciesze, bo słoneczniki mam tylko po to, żeby przyciągnąć w pobliże domu małe ptaszki. Strasznie je wytrzebiły sroki, na które szukamy sposobu. Na razie najskuteczniejsza jest proca :p Tu jest dosłownie plaga srok.
jeżeli masz te słoneczniki w jakimś nie wyeksponowanym miejscu to możesz poprzywiązywać do nich reklamówki jednorazówki...szelest je odstrasza skutecznie (na kilka dni lub dłużej) ale widok niezbyt ładny....
_________________ lenistwo jest łagodną formą samobójstwa