Wysłany: 3 Wrzesień 2006, 16:44 tulipan lub żonkil w doniczce
Witam,
Jest teraz w sprzedaży sporo cebulek tulipanów i żonkili. Zastanawiałam się, czy jakbym teraz kupiła te cebulki i wsadziła do ziemi do na wiosnę wyrósłby mi ładny tulipan lub żonkil w doniczce? Jak to zrobić?
Kupić możesz, ale do stycznia musisz przetrzymać cebulki w chłodnym miejscu. W połowie lub pod koniec stycznia posadź dość ciasno do dobrej ziemi. Cebule żonkila muszą wystgawąć z ziemi. Utrzymuj stale lekko wilgotną ziemię. Jak masz możliwość to doświetlaj przez 4-6 godzin i w marcu masz kwiaty. Inaczej będą 2-3 tygodni później.
Powiedz mi jeszcze proszę, jaka temperatura powinna być dla tych sadzonek? Bo ja myślałam o przechowywaniu ich w piwnicy.
Czy sadząc tulipany też muszą być cebulki na zewnątrz doniczki i ciasno?Jak kupowałam w doniczce wyrośnięte, to właśnie były posadzone ciasno i wystawały na zewnątrz.
Cebule na sucho przechowywujesz w temperaturze około 10 stopni. Potem przynosisz do domu i wsadzasz do doniczek, wówczas już tem. pokojowa.
Jeśli posadzisz cebule do doniczek jesienią to musisz je trzymać w temp. około 4 stopni. Wówczas się będą korzenić, ale nie podejmą wzrostu. Ze wzrostem ruszą dopiero po przeniesieniu do mieszkania.