Zaczyna się bieganie za nasionami i dlatego wracam do tematu żmijowców. Może ktoś gdzieś widział nasiona Echium wildpretii albo E.russianum ? Lub chociaż żmijowiec czerwony (Echium russicum), który rośnie dziko w Polsce - niestety, nie u mnie na północy.
znalazłam Echium russicum ale chyba sadzonki a nie nasiona.
Niestety tak a to mocno podraża całą sprawę. Minimum zakupu 25 zł + koszty przesyłki. Miejmy jednak nadzieję, że to pierwsza jaskółka i nasiona też ktoś odkryje - Dzięki za ten pierwszy trop.
Ja spotkałam w swojej wędrówce po sklepach żmijowiec. Ale nie pamiętam w którym- a przewędrowałam mnóstwo... Jak znowu znajdę to może kupię- ale jak z powrotem trafię.
Nawet się chwilę zastanawiałam, czy nie kupić, bo podobał mi się z waszych zdjęć, ale zrezygnowałam, bo już mam za dużo nasion- gdzie ja to wszystko postawię?
Witam wszystkich serdecznie
To jest mój pierwszy post na tym forum. Szukałem nasion Echium Wildpretii i tak trafiłem na ten temat.
Chciałbym przyłączyć się do poszukiwań tego Żmijowca. Wiem, że rośnie coś takiego na "prawie tropikalnej" wyspie Tresco w Wielkiej Brytani (archipelag Scilly) może ktoś z bywalców tego forum przebywa w tych okolicach, ostatnio sporo rodaków wyjechało do Anglii.
Widziałem program "Ogrody małych miast" na BBC Prime o roślinkach tropikalnych (nagrałem, więc jeśli byłaby potrzeba to mogę zrobić avika) i tam zobaczyłem i zapragnąłem posiadać tego wielkiego chwasta
Tak przy okazji to przydałyby się też nasionka bądź sadzonki Furcraea oraz Kordyliny i Lnu Nowozelandzkiego.
Jeśli ktoś miałby na zbyciu albo wie gdzie zakupić wielkiego Żmijowca bądź inne ciekawe tropikalne roślinki mogące przetrwać w naszym klimacie (zachodnia Polska) to proszę o kontakt.