Teraz już będe wiedziala na czym polega rożnica. Pomoglaś mi w rozwianiu wątpliwości. Bardzo gorąco dziękuję.
Mam jeszcze jedno pytanie , które stale mi nie daje spokoju - na czym polega różnica między gajlardią , nachyłkiem i rudbekią . Każda z tych roślin może mieć odmianę z ciemnym środkiem i żołtymi płatkami . Bardzo proszę o wyjaśnienie.
_________________ Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Nie tylko
Rudbekia ma pędy ulistnione i cała jest szorstko owłosiona. Oczywiście nie wszystkie odmiany, ale te nazywają się nagie i są z reguły duuużo wyższe i kwiatki pojedyncze lub pełne, ale mniejsze i zupełnie żółte.
Gailardia ma liście słabiej owłosione i bardziej mięko, a kolor liści szaro-zielony z ogromną skłonnością do pokładania się.
Nachyłek ma liście i pędy nagie, soczystozielone, bez tendencji do pokładania się, ale tworzy coraz to większą kępę.
Krysiu i tu się mylisz co do zdjęcia 2. Gailardia ma płatki kwiatów z conajmniej 2, a najczęściej z 3 ząbkami. Płatki tej odmiany rudbekii są pojedyncze, jest to rudbekcia dwubarwna (Rudbeckia bicolor Nutt..)
W necie już spotkałam zamieszczone zdjęcie gailardii jako rudbekia
Ja specjalnie dobrałam zdjęcia tak by były do siebie podobne.
Można tak dobrać odmiany tych roślin by zdjęcia były bardziej lub w całości żółte.POd tym adresem jest pojedynczy kwiat rudbeki zupełnie zółty http://misheli.image.pbas...53.rudbekia.jpg
Nie bedę się upierać Basiu nie o to nam wszystkim chodzi ale dyskusja jest wskazana mam nadzieję
A tu adres gdzie można oberzeć i porównać opisy większości rudbekii.