To pierwsze wymaga podpowiedzi. Jak kwitnie, czy jest to mała roślinka, czy znasz jakąś popularną nazwę. Bo mogę co najmniej 3 różne rośliny do tego zdjęcia dopasować.
Będzie mi bardzo trudno cokolwiek podpowiedzieć. Nie jest to roślina z mojego ogródka, miałam z nią kontakt tylko przez parę chwil, w sam raz na zrobienie zdjęcia i nic poza tym. Chciałabym sobie kupić taką na wiosnę, dlatego zależy mi na identyfikacji, żebym wiedziała czego szukać...
To była raczej niewysoka roślina, od kilku do maksymalnie kilkunastu cm wysokości.
Moim zdaniem na pierwszym zdjęciu jest rogownica. Jeżeli faktycznie, to będzie kwitła pod koniec maja i w czerwcu łanem białych kwiatów. Doskonała na murki, przewiesza się, tworząc kaskadę szarych pędów i białych kwiatków.
JeyDee, dzięki, ale chyba nie będę cię niepotrzebnie kłopotać.
Trochę się rozejrzałam ostatnimi dniami i stwierdzam, że to jednak dość popularna roślina, więc nie powinnam mieć problemu z jej dostaniem.
Dzięki za chęci
A przy okazji dziękuję wszystkim za pomoc w jej rozpoznaniu