Mnie to wygląda na astra. Nie wiem którego bo nie napisałaś jaka jest wielkość rośliny ale wydaje się, że należy do wysokich. To jednak dziwne, że sadzonki dostałaś jesienią bo jesienią te astry kwitną. Może za bardzo zbliżyłaś aparat do rośliny i liście wyszły większe niż są w rzeczywistości.
Według mnie to rodzaj przetacznika, a konkretnie przetacznik goryczkowaty , a piszą o nim na stronie, którą podaję niżej . Rozety liści tworzą gęstą darń. Dolne liście grube, jajowate lub podługowate długości 3-8 cm, zwykle całobrzegie, długo utrzymują wartości dekoracyjne. Pędy kwiatostanowe wysokości 30-50 cm pokryte są krótszymi, ząbkowanymi liśćmi. Kwiaty średnicy ok. 1,5 cm, jasnoniebieskie, ciemniej żyłkowane, zebrane są w luźne grona. Bylina kwitnie od maja do czerwca. Łatwy w uprawie i niezawodnie kwitnący przetacznik nadaje się na kamieniste rabaty lub podnóża skalników na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Podłoże winno być piaszczysto-próchniczne, umiarkowanie wilgotne, nie wysychające latem.
http://www.dobrepole.pl/g...noides_593.html
Zatem czekam na kwitnienie. Może wreszcie w tym roku zakwitnie i samo sie przyzna kim jest Zoe - astry to na pewno nie są . Te liście są bardziej błyszczące , większe i już teraz tak wyglądają jak na zdjęciu. Nie zasychają na zimę , tylko tworza mase nowych rozet liściowych . Dziękuję Krysiu za podpowiedź - byc może masz racje. Chciałabym.
_________________ Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Mnie to wygląda na kuklik. Kwitnie latem , czasem powtarza kwitnienie , a teraz tylko liście są na wierzchu , częściowo po zimie uschnięte. Kwiatki nie są duże.
_________________ Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "