Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za roślina ?
Autor Wiadomość
tadekw7

Wysłany: 17 Marzec 2007, 11:03   

Co to za kwiatek
wypuszcza pędy zwisające i na niej po kilka sadzonek kwitnie podobnie na pędach zwisających malutkie kwiatuszki koloru białego

KaRo

Wysłany: 17 Marzec 2007, 11:13   

Zielistka Chlorophytum comosum
Bardzo popularna i łatwa w uprawie roślina doniczkowa. :)

tadekw7

Wysłany: 18 Marzec 2007, 07:38   

Ślicznie dziekuje za pomoc :lol: :lol: :lol:

elanutka 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 19:38   

Co to za roślina ? Dostałam sadzonki jesienią 2005 r. Ponoć ma kwitnąć na niebiesko , ale do tej pory nie kwitła , za to rozrasta sie niesamowicie.

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 20:57   

Mnie to wygląda na astra. Nie wiem którego bo nie napisałaś jaka jest wielkość rośliny ale wydaje się, że należy do wysokich. To jednak dziwne, że sadzonki dostałaś jesienią bo jesienią te astry kwitną. Może za bardzo zbliżyłaś aparat do rośliny i liście wyszły większe niż są w rzeczywistości.

krysp50 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 21:52   

Według mnie to rodzaj przetacznika, a konkretnie przetacznik goryczkowaty , a piszą o nim na stronie, którą podaję niżej . Rozety liści tworzą gęstą darń. Dolne liście grube, jajowate lub podługowate długości 3-8 cm, zwykle całobrzegie, długo utrzymują wartości dekoracyjne. Pędy kwiatostanowe wysokości 30-50 cm pokryte są krótszymi, ząbkowanymi liśćmi. Kwiaty średnicy ok. 1,5 cm, jasnoniebieskie, ciemniej żyłkowane, zebrane są w luźne grona. Bylina kwitnie od maja do czerwca. Łatwy w uprawie i niezawodnie kwitnący przetacznik nadaje się na kamieniste rabaty lub podnóża skalników na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Podłoże winno być piaszczysto-próchniczne, umiarkowanie wilgotne, nie wysychające latem.
http://www.dobrepole.pl/g...noides_593.html

Pozdrawiam

elanutka 

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 10:36   

Zatem czekam na kwitnienie. Może wreszcie w tym roku zakwitnie i samo sie przyzna kim jest :mrgreen: Zoe - astry to na pewno nie są . Te liście są bardziej błyszczące , większe i już teraz tak wyglądają jak na zdjęciu. Nie zasychają na zimę , tylko tworza mase nowych rozet liściowych . Dziękuję Krysiu za podpowiedź - byc może masz racje. Chciałabym.

Monika:) 

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 14:09   

nic tylko czekać aż zakwitnie :) ja byłam kiedyś pewna że mam lipkę pokojową - do czasu aż zakwitła i okazała się klonikiem...

natita 

Wysłany: 18 Kwiecień 2007, 18:29   

A to co? Mam to w ogródku od wielu lat, a nawet nie zadałam sobie trudu żeby się dowiedzieć...

elanutka 

Wysłany: 18 Kwiecień 2007, 18:38   

Mnie to wygląda na kuklik. Kwitnie latem , czasem powtarza kwitnienie , a teraz tylko liście są na wierzchu , częściowo po zimie uschnięte. Kwiatki nie są duże.

Odpowiedz do tematu