Wysłany: 4 Listopad 2006, 13:10 Co to za roślina ?
Dostalam od starszej osoby kilka cebulek , ktorych nazwy nie znała. Rośliny te wyrastają do 1, 20 wysokosci , mają duże liście podobne do fikusa , a kwiat jest w postaci dużego czerwonego kłosa. Cebule ( w czerwonej łusce )wykopuje sie jesienią i sadzi ponownie wiosną . Szukalam trochę w internecie , ale niestety nigdzie nie znalazłam takiej rośliny. Może ktos z Was móglby mi pomoc ?
Acha , jeszcze jedno - cebule potomne są silnie zrośnięte z cebulą glówną.
_________________ Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pooglądałam galerię zdjęc i - byc moze -Zoe masz racje , niektore wytwarzają jakby kłosy , a liście rzeczywiście podobne do fikusa . Dziękuję za podpowiedź. W kazdym badź razie jeśli uda mi sie wyhodować z tych cebul roślinki , to sfotografuję je i wtedy będziemy wszyscy wiedzieli , czy to jest Canna.
_________________ Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
To bardzo dziękuję za potwierdzenie. Przynajmniej wiem , co bedę hodować.
Proszę też bardzo o odpowiedź na moje ostatnie pytanie - na czym polega różnica miedzy cebulą , kłączem i bulwą.
no to tak fachowo (wkońcu szkolę się na biologa ) to wszystkie trzy (cebula, kłącze, bulwa) to przekształcone pędy (czyli wcale nie korzenie).
Kłącza mają nieograniczony wzrost (czyli np ta Twoja kanna, a właściwie jej kłącze będzie sobie rosło i rosło) - właśnie przez podzielenie takiego kłącza można je rozmnażać.
Cebule nie będą się tak rozrastać jak kłącza. Cebulę kojarzymy z bardziej "kulistym" tworem (cebule nie będą rosły w wszytkie możlliwe strony - zawsze będą miały określoną formę (tak jak cebula ale ta do jedzenia czy czosnek albo cebula tulipana). Cebule przy rozmnażaniu wytwarzałą cebule potomne. A no i maja tzw. piętkę-czyli skróconą łodygę.
Bulwa to coś co kojarzymy z dalią. Najlepszym przykładem może być jednać ziemniak- tego opisywać nie będę bo wszyscy wiedzą jak wygląda. Bulwy charakteryzują się występowaniem ,,oczek". Mogą być wyjątkiem jeśli chodzi o opisywaną grupę, bo zdażają się nie tylko bulwy pędowe ale i korzeniowe.