Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwaczek (Mirabilis jalapa)
Autor Wiadomość
aiszo 
Moderator

Wysłany: 26 Lipiec 2007, 16:58   

A mnie tylko bordowy :cry: . Jutro dam zdjęcia, bo wreszcie odzyskam aparat.

dziubeczek321 

Wysłany: 26 Lipiec 2007, 23:00   

ja mam dziwaczki w kolorze różowym i żółtym :)

w sumie też nie zaopserwowałam żeby świeciły w nocy (chociaż wiem że to jest możliwe i nazywa się to fotoperiodyczność o ile się nie mylę - na wakacjach się nie pamięta co się uczyło na fizjologi roślin:) )

krysp50 

Wysłany: 26 Lipiec 2007, 23:57   

Moje dziwaczki są nietypowe. Większość to samosiejki w różnych częściach ogrodu - nawet tam gdzie ich nie było.Obiecałam napisać, jak przetrwały zimę i zapomniałam. Teraz nadrabiam. Po wsadzeniu do ziemi bardzo długo nie wychodziły - ale teraz mają ok. 80 cm wysokości, podczas gdy samosiejki są niższe. Kolory jakieś zmutowane, bo oprócz żółtego i różowego są jeszcze takie:

dziubeczek321 

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 16:51   

hehe fajne :grin: szkoda że mam tylko dwa kolory kwiatków bo może jak by połączyć więcej kolorów... np 3 albo jeczsze węcej ... to ciekawe jakie by wyszły :)

ale to są te dziwaczki które posadziłaś a nie samosiejki prawda ??

krysp50 

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 18:44   

To są samosiejki.

dziubeczek321 

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 22:06   

a te co posadziłaś to jakie maja kolory ?? takie jak miały za pierwszym razem ??

w takim razie lepsze są samosiejki bo bardziej ciekawe :grin:

krysp50 

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 22:16   

Odpowiem po niedzieli, może już zakwitną - zapowiadał się żółty i.... sprawdzę.

nutka 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 09:31   

hej, nie mam żadnego doświadczenia z dziwaczkami, ale spodobały mi się po tym co tutaj przeczytałam.

Czy wysiewa się je jedynie na wiosnę? czy na jesień też można posadzić (np. kłącza)? Odziedziczyłam maleńki ogródek po poprzednich właścicielach mieszkania i teraz, kiedy powoli zbliża się jesień (przynajmniej u mnie) zastanawiam się jakie roślinki mogłabym wysadzić właśnie jesienią. Słyszałam, że niektóre kwiaty sadzi się jesienią a nie wiosną (proszę się nie śmiać za głośno - to mój pierwszy ogródeczek) Czy to dziwadełko sie da?

Pozdrawiam

krysp50 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 09:53   

Karpy dziwaczka wykopuje się na zimę i przechowuje w piwnicy, tak jak karpy dalii, więc teraz raczej nie wysadzisz..Najlepiej kupić nasiona na wiosnę i wysiać w ogródku. A najlepiej to przypomnij się jesienią - będą nasionka i je dostaniesz.Jak wysiejesz na wiosnę, to już potem będziesz mieć dziwaczka stale - nasionka same się wysiewają - strzelaja w ogrodzie.Trzeba pamiętać, że jedna roślinka potrzebuje ok.40 cm miejsca, bo ładnie się rozrasta /zrobię zdjęcie krzaczka/.A jaki duży ten ogródek, bo można posadzić wiele bylin i kwiatów cebulowych, które wiosną będą ładnie kwitły.

nutka 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 11:05   

dzięki Krysp50,

ogródek nie jest duży. To właściwie trawa pod oknem balkonowym. Poprzedni właściciele wygospodarowali małą grządkę, na której posadzili kwiaty. Sąsiad ma taki sam ogródeczek a dzieli nas drewniana "przegroda". Przestrzeń ma ok 7m szerokości. Ale nie jest ograniczona żadnymi płotkami więc z przodu każdy może podejść, przejść itp...

Tak to wygląda z prawej i lewej strony:

Odpowiedz do tematu