Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwaczek (Mirabilis jalapa)
Autor Wiadomość
dziubeczek321 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 12:50   

wprawdzie nie masz dużo tego miejsca ale można go ładnie zagospodarować :lol: ja na Twoim miejscu to bym posadział wszystko co by się dało ale po jednaj roślince, albo różnych kolorów :grin:

zresztą możesz się teraz pobawić w projektowanie a na wiosnę w realizowanie :grin:
pozdrawiam

nutka 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 15:43   

no tak, niewiele tego miejsca :) Chociaż jeszcze mam trawę "przed" oknami - nie widać tego na zdjęciu... Musze poczytać fora ogrodowe, żeby trochę do wiosny się przygotować. Podejrzewam, że dużo pracy czeka mnie również jesienią...dzięki, pa

tellerka 
Moderator

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 19:44   

Na takim kawałeczku.. top nie bedzie 'dużo' pracy ;)
Ta przegroda moim zdaniem świetnie nadaje się na pnacze... jednoroczne albo długozielone...

Jaka to strona świata? :roll:

Moim zdaniem posadzenia ladnego krzewu z ozdobnymi liścmi i kwitnącego załatwi problem... dziewczyny,co byście radziły?

Pozdrawiam :)

krysp50 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 20:52   

Przede wszystkim trzeba znać warunki klimatyczne i jakie rośliny najlepiej rosną np. u sąsiadów i w okolicy. Reszta to już wykonanie, czyli projekt, zakup roślin - aby był efekt to niektóre duże /co wiąże się z kasą/.
Pomysł z pnączem bardzo mi się podoba., tylko nie bardzo wiem jakie zaproponować.

nutka 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 21:05   

och nie, napisałam długiego posta i skasowałam niechcący... :cry:

Teraz w skrócie: to południowo-zachodnia strona, dużo słońca a latem w dodatku dłuuugo jest jasno.

Ziemi nie potrafię ocenić. W tym roku nie sadziłam żadnych roślin, bo chciałam poczekać co wzejdzie po moich poprzednikach. Tak więc mam(miałam): żonkile, tulipany, szafirki, cebulice syberyjskie, małą różę miniaturkę (jeszcze nie kwitnie, ale ma pąki), dwie paprocie, czyściec wełnisty, coś różowego, czego nazwy nie znam:

- długą ma toto łodygę (pewnie z 50-70cm), i jakąś kępę biało zielonej trawy (ok 1m. wysokiej z kłosami).. chyba tyle... a po sąsiedzku kwitnie jaśmin i pięknie mi pachnie :)

W doniczkach posadziłam jedynie parę ziół. Też myślałam o czymś pnącym na drewnianą konstrukcję, lub ewentualnie o skrzyniach z jakimś wiszącym kwiatem.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 08:13   

Skrzyneczki na parapet, a na ściankę ew.koszyczki. Tą zewnętrzną ściankę można chytrze urządzić - posadzić pnącze od zewnątrz, ale poprowadzić z obu stron - przedziać pod ścianką część pędów.
Ja, jako że jestem miłośniczką róż, posadziłabym jakąś niezbyt krzewiącą się, pnącą na ścianie, bo w sumie warunki masz niezłe, osłonięte od wiatru.

Na zdjęciu nie widać... ile tego ogódka jest w głąb?

Pozdawiam :)

nutka 

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 08:44   

Trudno powiedzieć, żeby mój ogródek był "w głąb" :wink: Bo to jest taka otwarta przestrzeń trawiasta pod balkonem do mojego zagospodarowania.
mniej więcej tak to wygląda , z tym, że nie ma już krzaków po lewej stronie, a i po prawej trochę przetrzebione. Niestety, ponieważ to nie jest mieszkanie własnościowe panowie dbający o "osiedle" posadzą na jesień jakieś krzaczki w miejsce wyciętych...Mają nas oddzielać od alejki biegnącej tuż za..

Myślę, że przestrzeń, którą mogę obsadzić bez skrupułów to jakieś 4-4,5 m "w głąb". Dalej bywa że chodzą ludzie, czasem jakaś pani z kotem na spacerze ...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 10:33   

Pod wyjściem prowizoryczny taras z płytek chodnikowych by móc tam usiąść ciepłym wieczorkiem oddzielony od trawnika piramidką betonowych pojemniczków (wysokość dowolna)obsadzona na dwie strony tak by była rabatka i od strony okna i od strony trawnika. Na płocie np. pnąca róża połączona z powojnikiem u dołu(by osłonić nogi pnączom)np pas astra dumosus (2-3 kolorowy) od strony żywopłotu uzupełnić kompozycję krzewem kolkwicji. Wszystko razem na polskie warunki to koszt (poza robocizną) około 1000 zł.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 19:18   

4-5 m to sporo - faktycznie Zoe ma dobre pomysły :)
Ale jak ty to 1000 zł policzyłaś, Zoe to nie wiem, chyba że te betonowe pojemniki takie drogie? Róża i wilec to max 30 zł.... nie wiem jak z krzewem...
Pozdrawiam :)

nutka 

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 20:06   

Nie do końca jestem w stanie sobie wyobrazić te betonowe pojemniczki (czy to wygląda trochę jak pustak?, ale poza tym pomysł mi się podoba :)

Może nie widać tego na miniaturkach, ale przy powiększeniu "ogródka" (tych pierwszych zdjęć z oknem balkonowym) widać, że przy wejściu są płytki chodnikowe - mamy taki prowizoryczny tarasik, na którym mamy obecnie, stolik, krzesła, grila :) .. Sprawdzę jakie są szanse stworzyć to na szwedzkie warunki - dzięki ogromne za pomoc. No i wracając do tematu postu..może i dziwaczka można gdzieś "upchnąć" :)

Odpowiedz do tematu