Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwaczek (Mirabilis jalapa)
Autor Wiadomość
unkel 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 17:41   Dziwaczek (Mirabilis jalapa)

O tym uroczym kwiatku tematu nie znalazlem wiec zaczynam. ;)
Macie jakies doswiadczenia z nimi? Mnie urzekly od pierwszego zdjecia i przeczytania o nich. Kupilem nasiona na allegro (z racji swojej rzekomej flurescencyjnosci jest ich multum) wymoczylem je 24h w wodzie i wsadzilem do plastikowych pojemniczkow roznych wymiarow. Podlalem delikatnie, przykrylem folia i postawilem na parapecie. Czekam i czekam i obawiam sie ze cos spierniczylem. Temperatura mysle ze jest w sam raz, wilgotnosc rowniez jest wysoka. Nie wiem, moze zle zrobilem ze te 25 nasionek wsadzilem na raz do tych pojemniczkow (znajdowaly sie czasami obok siebie) ale mialem zamysl ze jak juz kilka wzejdzie to sie je przesadzi na balkon.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 18:36   

Jak na razie wszystko wydaje się w porządku. Nie wiem wprawdzie jak jest z temperaturą ale skoro twierdzisz, że jest wporządku.

Nie wiem gdzie mieszkasz bo nie wpisałeś w profilu, ale ja nasiona widzę w każdym odwiedzanym przeze mnie sklepie. Tak kupując mam większą szansę na nasiona sprawdzone i przygotowane do siewu.

Ela G.

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 18:42   

Ja kupiłam sadzonki dziwaczka w Biedronce. W jednym opakowaniu 3 szt za około 2 zł za opakowanie...

Mirabilis 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 18:49   

Dziwaczki wysiewam bezpośrednio do gruntu. Nie ma z nimi żadnych problemów. Z niezebranych jesienią nasion na wiosnę pokaże się spora łączka młodych roślinek. Wystarczy raz wysiać na działce i na kilka lat masz spokój z sianiem.

elanutka 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 20:46   

W zeszłym roku miałam dość dużo pięknie kwitnących i pachnących dziwaczków. Wysiałam je z nasion zakupionych w sklepie ogrodniczym . Usiłowalam odnaleźć te właściwości fluorescencyjne , ale jakoś mi się nie udało . No , ale kwiatki piękne ( mam nawet w awatarku )

Nie zwracaj tylko uwagi na datownik na zdjęciach.Były robione w sierpniu i wrześniu

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela

aiszo 
Moderator

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 21:15   

Też wysiałam, ale od razu do gruntu. Podobno nie lubi przesadzania.

krysp50 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 22:56   

I jeszcze jedna ciekawostka - podobno kłącz można przechować jak dalie prze zimę. Schowałam dwa kłącza, ale jeszcze nie wchodziłam do piwniczki może w przyszłym tygodniu, to wtedy dam znać jak przetrwały, no i najważniejsze - czy urosną.
Pozdrawiam

Ela G.

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 06:56   

Tak, te co były w kapersach to takie kłącza... Potem pójdę do piwnicy i zobaczę czy wzeszły.
Super te dziwaczki na fotografiach Chciałabym, by moje też były takie :cool:
Czy rzeczywiście na jednym krzaczku kwitnią różne kolory? Jakoś nie spotkałam go w naturze...

Mirabilis 

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 08:47   

Różne kolory nie oznacza że masz kwiaty czerwone, białe i żółte na jednej roślinie. Raczej są to wariacje w kolorystyce samych kwiatów:

W kupnych nasionach jest rzadziej spotykane. Posadź kilka kolorów obok siebie i jesienią zbierz nasiona. Dopiero w drugim roku zobaczysz do czego są naprawdę zdolne :lol:

PS. Ja niestety ograniczam zasięg roślin do 2-4 egzemplarzy, gdyż strasznie się rozrastają (potrafią mieć do metra wysokości i tyleż szerokości).

jolciajci 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 02:51   

Kiedyś tz. kilka lat temu też miłam dziwaczki na działce. Są bardzo ładne ale to prawda że się mocno rozrastają. Sprawdzałam też jak były u mnie czy świecą w nocy ale nic takiego nie zauważyłam. To jest poprostu taki chwyt żeby je kupować bo u mnie nie świeciły .Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu