Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gorejący Krzew Mojrzesza
Autor Wiadomość
Gagatek 

Wysłany: 5 Czerwiec 2006, 21:56   Gorejący Krzew Mojrzesza

Inaczej Dyptam. Kupiłam dzisiaj dwie roślinki. Jeden kwitnący na biał drugi na fioletowo. Mają po dwie mizerne gałązki i podejżewam że zakwitną dopiero za rok. Jakie warunki powinnam mu zapewnić aby się rozrósł i zakwitł?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Czerwiec 2006, 13:44   

Może Rafał ma rację w twojej części kraju. Nie mniej Jeśli u was zimy są ze sporym śniegiem to wystarczy kopiec z liści i ze 2-3 gałązki iglaste. Resztę zrobi śnieg. Jeśli macie kompostownik a w nim kompost to pod tegoroczne wysadzenia nasyp 10 cm warstwę kompostu. Ta warstwa okryje korzenie i na wiosnę krzak odbije.
Z tym przesadzaniem to nie dokońca. Trzeba pamiętać, żę żadna roślina nie lubi przesadzania jak się w jakimś miejscu zadomowi. Ale jeśli trzeba będzie to oczywiście przesadzisz. Ja w tym roku musiałam przesadzić 4 letni krzew i to w okresie kwitnienia i wierz mi rośnie zupełnie dobrze.
Nawet nie widać oznak więdnięcia. Fakt pomaga mu pogoda, ale jeśli byłoby słońce też bym przesadzała tyle tylko, że musiałabym dbać by miał ciągle wilgotno.
Ale to na marginesie bo ogólna zasada jaką podał Rafał jest słuszna.
Ja mieszkam na opolszczyźnie więc mogę sobie pozwolić nie okrywać krzewów. Ty jednak nie ryzykuj.

Mario

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 14:03   Dyptam

Pozdrawiam
Mam pytanie czy ktoś wie czy krzew o nazwie Dyptam potrafi poparzyć i przebarwić skóre brązowe plamki,pytam dlatego że plewiłem koło niego i jestem w plamki.
Za odpowiedz zgóry dzięki.
Pozdrawiam Mario.

Gagatek 

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 14:08   

Inaczej Gorejący Krzew Mojrzesza - już ta roślina gdzieś była opisana. Nie może poparzyć bo w naszym klimacie jest za chłodno. Jego olejki eteryczne ulegają samozapłonowi w dużo wyższych temperaturach. Te brązowe plamki na twoich dłoniach to zapewne sok z mleczu lekarskiego. :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 16:59   

Chyba, że był kontakt z sokiem Dyptamu to wówczas poparzenie gotowe.
Usuwanie kwiatostanów, czy obrywanie liści gołymi rękami może u osób wrażliwych wywołać uczulenia wyglądające jak poparzenia.

Mirabilis 

Wysłany: 29 Czerwiec 2006, 20:03   

Sama się o tym kilkakrotnie przekonałam. Ranki były paskudne, z początku wypełnione jakimś płynem. Przebarwienia pozostawały na ciele przez 4-5 miesięcy. Teraz już jestem mądrzejsza. Oparzenia sokiem powstają w upalne, słoneczne dni. Gdy jest pochmurno - jest w miarę bezpiecznie.

jolciajci 

Wysłany: 20 Marzec 2007, 09:25   

Ja w tamtym roku wysiałam nasiona krzewu mojrzeszowego i trochę nasion wzeszło .Mam pytanie w związku z tym , jaką ziemię lubi ten krzew , bo słyszałam że wapienną a u mojej sąsiadki rośnie na ziemi zasadowej. :oops:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 20 Marzec 2007, 09:29   

Jolu to jest roślina gleb ze sporą ilością wapnia. Na lekko kwaśnych też będzie rósł, ale już nie uzyskasz tak pięknej rośliny.

jolciajci 

Wysłany: 20 Marzec 2007, 14:38   

Serdecznie dziękuję Zoe.

Róża 

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 07:27   

a czy ktos mial dyptam z nasionek? bo dostalam kilka nasion od kolezanki i nie mam pojecia co z nimi zrobic... moczylam w cieplej wodzie przez dwa dni, ziemie w ktorej posialam dalam pod szklo, zeby miala cieplo staram sie w miare mozliwosci grzac je pod zarowka... ale to wszystko nic nie daje... nasionka nawet nie pekly... czy to normalne czy on tak dlugo kielkuje czy moze nasiona sa zle?

Odpowiedz do tematu