Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
hortensja
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Październik 2006, 15:03   

Jeśli hortensja ogrodowa nie kwitnie a krzew jest ładny pozostają dwa wyjścia.

Pędy mimo okrycia przemarzają ale w Świnoujściu to raczej małe prawdopodobieństwo.

Drugie wyjście jest chyba w tym wypadku bardziej prawdopodobne. Niszczy je tzw susza fizjologiczna. Chodzi o to, ę proces drewnienia polega między innymi na zamianie wolnej wdy w związki cukrów. Ta związana woda jest w zimie niedostępna. Roślina pozostawia sobie w korzeniach trochę wolnej wody bo przecież żyje i pędy nieznaczne ale oddychają wyparowując wodę. Jeśli tej luźnej wody zabraknie to pierwsze zasychają pąki. Dlatego mając przepuszczalną glebę należy jak najpóźniej się da podlać bardzo solidnie rośliny i dopiero je zabezpieczać.

W tym roku zróbcie z mamą tak. Podlejcie, ale solidnie i odczekajcie godzinkę. Następnie okręćcie rośliny, a podstawę krzewu obsypcie kopczykiem ziemi, torfu, kory czy trocin wymieszanych z kompostem na wysokość minimum 20-30 cm. Tylko0 nie bierzcie ziemi z pod krzaka bo hortensje korzenią się płytko i odkryjecie korzenie które przemarzną.

Nie piszesz tego ale na wszelki wypadek zapytam. Hortensji ogrodowej się nie przycina. Ucina się tylko przekwitłe kwiatostany oraz całe martwe pędy. Robi się to wiosną kiedy na pędach widać już nabrzmiałe pączki.
Mam nadzieję, że tak robicie.

alicja25

Wysłany: 25 Październik 2006, 15:35   

dziękuję ślicznie za odpowiedz, zastosujemy sie do podanych wskazówek i mam nadzieje, ze to pomoże:) Jeśli chodzi o przycinanie to tego nie robimy

jeszcze raz bardzo dziękuję

włodek8 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 13:12   Przesąd o Hortensji

Witam
Mam pytanie.Podobno Hortensja w ogródku przynosi nieszczęście.
Tak gdzieś wyczytałem na forum.Czy to prawda.

Joanna52 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 13:24   

Żadna roślina nie przynosi nieszczęścia :cool:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 13:34   Re: Przesąd o Hortensji

włodek8 napisał/a:
Witam
Mam pytanie.Podobno Hortensja w ogródku przynosi nieszczęście.
Tak gdzieś wyczytałem na forum.Czy to prawda.

Chyba nie na tym Forum :twisted:

włodek8 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 16:25   

Dzięki.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 22:37   

Wrócę do tego tematu... wiekszośc osiadaczy ogrdków w Holandii byłoby super nieszczęśliwych... bo mają hortensje ;)
Wyjatkowo atrakcujnie wyglądają w dużej (!) grupie jak tło do głako przycietego trawnika...

Myślicie że mi się uda w donicy utrzymać hortensje?

Pozdrawiam :)

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 07:56   

Tellerka, ja mam jedna hortensję w donicy i jak na razie ma się świetnie. Kupiłam ją w zeszłym roku z dwoma kwiatkami, w tym roku urosła i jest jedną kulą kwiatów (fotka jest gdzieś w moim ogródku). No i ma niesamowicie intensywny niebieski kolor, nie wiem, czy to taka odmiana, czy donica jej tak służy ;-) Trzymam ją w mieszance podłoża do rodendronów i hortensji z włóknem kokosowym i nawożę, jak sobie przypomnę.

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

dcmiel 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 11:37   

Mnie oczy z orbit wychodziły, podziwiając hortensje we Władysławowie. Przecudne.

Aniutka 

Wysłany: 10 Sierpień 2007, 13:09   

Moja też jest na balkonie w koszu wiklinowym, cikawa jestem czy przetrwa zimę. Teraz kwitnie pięknie. :smile:

Odpowiedz do tematu