Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lewizja
Autor Wiadomość
Elenka60 

Wysłany: 19 Marzec 2007, 15:50   Lewizja

W ub.roku na wiosnę kupiłam sadzonki lewizji (różową i łososiową) i rosną na skalniaczku. Na jesieni okryłam je. W ub.czwartek odkryłam i na wierzchu roślinek są ubiegłoroczne listki - nie wyglądają najpiękniej, ale są zdrowe, natomiast poniżej tych listków wyrastają już młode - czy wobec tego te "stare" powinnam obciąć może w poniedziałek - już po tym ochłodzeniu, bo same raczej nie odpadają.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Marzec 2007, 16:31   

Elenko, Lewizja to roslinka rozetkowa. I zawsze obok rosliny macierzystej przyrastają młode rozetki, które moga być materiałem rozmnożeniowym.
Nic zatem nie wycinaj.

Elenka60 

Wysłany: 19 Marzec 2007, 20:20   

Dzięki bardzo Zoe :D

Maniek 

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 21:36   

W uprawie lewizji ważny jest drenaż, nie tylko ten standardowy "dolny" ale i ten "górny" pod liścmi. ta roślinka nie zniesie zamakania, dlatego już jesienią należy ją chronic przez zadaszenie jakąś szybką opartą o kamienie pomiędzy którymi rośnie.
Pozdrawiam!!!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Kwiecień 2007, 19:28   

Moje zadaszenie założone już jesienią

A tak wygląda lewizja po zimie - 4 dni temu zdjęłam butelkę

krysp50 

Wysłany: 9 Kwiecień 2007, 22:04   

Wspaniały pomysł - jeśli pozwolisz Zoe, to "ukradnę" go na zimę. Moja jest w opłakanym stanie - nie była zabezpieczona, ale mam nadzieję,że odżyje. A kupiłam ją, bo podobała mi się nazwa - kwiaty oczywiście też.

Grażyna07 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 20:02   

W zeszłym roku posadziłam lewizję,ale niestety nie przeżyła zimy,chociaż była zabezpieczona gałązkami świerka. Traz mam drugą i chcę ją dobrze ochronić.
Pomysł z 5 -ciolitrową butelką podoba mi się,ale widzę że jest bez zakrętki.Czy tak mai być?
Kiedy przykryć i jak głęboko była wkopana butelka?Moja lewizja rośnie na lekkim stoku.

Ela G.

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 20:06   

Kupiłam kwitnącą w sierpniu. Już jest na stałym miejscu i tak jak Zoe zabezpieczę butelką...Zoe, jak głęboko wcisnąć tę butlę?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 20:47   

Dla lewizji w zimie najbardziej zabójcza jest woda. Dlatego w każdym miejscu kraju trzeba ją zabezpieczać. Na zachodzie wystarczy szklany daszek. Na pozostałym obszarze trzeba zabezpieczyć mocniej. Butelkę wciśnąć w podłoże ile sie da. Potem obsypać butelkę ziemią. Dopóki jest sucho może być bez przykrywki. Jak zacznie lać korek na butelce jest potrzebny i praktycznie już do końca zimy. Na skłonie trzena jakimś kamieniem po obsypaniu podeprzeć by wiatr nie wywrócił.

Elu z twoją będzie gorzej bo roślina jest wydelikacona przez późne kwitnięcie, a zima u ciebie na pewno solidniejsza. Na czas silnych mrozów gruba agrowłóknina narzucona na butelkę może sie okazać potrzebna, lub chociaż pudło na noc.

Monia68 

Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 09:21   

Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałam Wasze posty :grin: Od jakiegoś miesiąca mam posadzoną lewizję na skalniaku, dzięki Wam będę wiedziała, co robić :grin: :grin: Chociaż przyznam się szczerze, że nie przypuszczałam, że potrzebuje aż takiego zachodu.

Odpowiedz do tematu