Przejrzałam dzisiaj rośliny przechowywane w piwnicy. Kłącza liliowca /Stella D`ORO/ zakupionego na początku lutego, ostro ruszyły z wegetacją. Musiałam wsadzić do doniczki, ale nie wiem co dalej. W mieszkaniu chyba będzie za ciepło, może wynieść do altany na działkę. Proszę o radę.
Witaj Nowiro,trochę się zdziwiłam czytając Twój post,dla mnie liliowce to grupa bylin zimujących w gruncie i to bez żadnego okrycia,
ale może się mylę,wejdz na poniższą stronkę,a znajdziesz wiele ciekawych info
A co do Twoich, to należy je na pewno zahartować,odstawiając w chłodne miejsce,temp.podobna do tej w piwnicy lub kilka stopni niższa,żeby spowolnić ich wzrost.Jak już wystawisz na dwór to mogą im zaszkodzić nocne przymrozki,trzeba wtedy pilnować i okrywać,albo chować na noc.
To tyle mam nadzieję,że pomogłam
Witam! Bardzo dziękuję za wskazówki.
Mam na działce liliowce i wiem,że zimują w gruncie.Kłącze kupiłam w tym miesiącu i wyniosłam do piwnicy z myślą wsadzenia do gruntu wiosną, ale wypuściły dużo listków żółtych /piwnica ciemna/. Wsadziłam więc do doniczki, a chłodniejsze miejsca to klatka schodowa w bloku, balkon /tu za zimno/ i altana. Zabieram się zatem do czytania.
Witaj!
Proponuje tego liliowca wsadzić do doniczki i postawić na balkonie.
W razie przewidywanych silniejszych przymrozków , zabrac na troszkę do domu lub na balkonie przykryć butelka po duzej wodzie mineralej z obcietym dnem.Taka mała szklarenka. Przetrzyma do wiosny lepiej niz w piwnicy.
pozdrawiam , Ela
Liliowce należy sadzić gdy skończą kwitnąć. Wówczas oddziela się te, które się oddzieliły od kępy i sadzi na nowe miejsce. Wtedy również należy kupować sadzonki. Są one świeże i dobrze się przyjmują. Nie wolno kupować zimą . To nieuczciwi handlowcy chcą się pozbyć resztek, które zostały z poprzedniego roku. Liliowce mogą rosnąć na jednym miejscu póki mają ładne kwiaty. Pozdrawiam. Marysia