Ale projekt ogródka możesz na komputerze stworzyć. Masz czas by wszystko poukładać tak jak chcesz. Niedrogi bo około 100 zł kosztujący polski program do urządzania ogrodu to 3D Garden Compozer jest wystarczający. Ja mam go i na nim pracowałam planując zagospodarowanie swego ogródka.
Jest tam biblioteka bardzo wielu bo powyżej 7000 roślin które wtawiasz w wyznaczone przez siebie miejsce. Wcześniej rysujesz plan działki jaki masz przeznaczyć pod ogródek i na nim ustawiasz rośliny. Oprócz roślin są tam zbiory różnych mebli ogrodowych, budowli ogrodowych typu altan, pergoli, rózna lampy oświetleniowe, możesz projektować place zabaw dla dzieci, różne typy ogrodzenia i różna typy nawierzchni. Kiedy chcesz zobaczyć jak zrobiony przez ciebie fragment ogrody będzie wyglądał w pełni kwitnienia przełączasz się na widok 3D. Możesz zobaczyć jak dany fragment ogrodu będzie wyglądał w poszczególnych miesiącach roku.
No to faktycznie fajna sprawa będę musiała nad tym pomyśleć....chociaż na razie domek jest w surowym stanie i nieogrodzony...więc mnóstwo kosztów jeszcze jest na 1 miejscu przed ogródkiem jak się tak do końca oskubie to będe musiał sama coś wymyśleć ale programik musi być super jeśli można zrobić projekt całego ogrodu Ja mam jakąś płytkę na temat oczka wodnego ale na taki wydatek też na razie się nie piszę ...wszystko w swoim czasie
Musisz poczekać aż zobaczysz korzonki. To może potrwać nawet miesiąc. Dodaj do wody kawałek węgla drzewnego dla zapobieżenia gniciu.
Jak masz dostęp do gałązek To poszukaj tegorocznych rozgałęzień i jednym szarpnięciem oderwij je z tzw. piętką czyli kawałkiem zeszłorocznej gałązki. Włóż do ukorzeniacza do roślin zdrewniałych i włóż do ziemi. Doniczkę przykryj słoikiem. Dla wymiany powietrza podłuż patyczek. Trzymaj na widnym ale z dala od słońca. Jeśli słoik zaparuje to go zdrjmij wytrzyj i załóż z powrotem. Są to tzw sadzonki półzdrewniałe. Sygnałem, że sadzonka się ukorzenia będą nowe listki.