Panie Władku, proszę mnie nie dobijać!!!! U mnie jest totalna demolka, a nie kwitnące kwiatki ( poza pelargoniami i petuniami). I kwitnie jeszcze coś, co zostało kupione jako roślina jednoroczna, a kwitnie jeszcze teraz.
Jak wczesną wiosną usuniesz gruz to o piwonie i irysy nie musisz się martwić. Gorzej z narcyzami które wzeszły. Mam jednak nadzieję, że znaczna część siedzi w ziemi i te na wiosnę napewno zakwitną.
Własnie dowiedziałam się, że roślinka, której zdjęcie zamieściłam wyżej, to bakopa. Zawsze kupuję ją jako roslinę jednoroczną do skrzynek. Zimę mamy taką, jaką mamy, więc ona na dworze cały czas kwitnie. Mam pytanie? Czy dałoby się teraz wziąć szczepki, przezimować ją, ewentualnie, czy nadawałaby się do hodowli w mieszkaniu jako roślina wieloletnia?
Przyznam, że nigdy nie próbowałam. Z uwagi na temperatury zanim przeniesiesz ją do mieszkania może masz widny garaż lub piwnicę, gdzie temp. jest o kilka stopni wyższa niż na dworze. Tam ją przetrzymać przez kilka dni i dopiero do mieszkania.
Na roślinę wieloletnią to się chyba nie nadaje ale na przetrzymanie do następnego sezonu można spróbować.