Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Paciorecznik Indyjski - kanna
Autor Wiadomość
igulka2 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 01:42   Paciorecznik Indyjski - kanna

Przez zupełny przypadek trafiłam na "floraforum"..... i bardzo mi się tu podoba :smile: Jeszcze nie wiem do końca jak się poruszać po stronkach, ale...... DAM RADĘ :oops: Mam problem z paciorecznikiem... W ubiegłym roku na wiosnę dostałam już sadzonki, które miały liście. Jesienią je wykopałam i pięknie przezimowały w mojej piwnicy. Około trzy tygodnie temu posadziłam je w dużych donicach i......................................... czekam na pierwsze listki . Niestety bezskutecznie............ czy popełniłam jakiś błąd? Donice stały do dziś w widnej piwnicy i były podlewane.... MOŻE JE PRZELAŁAM I ZGNIŁY :cry: CO mam robić? POMOCY!!! :cry:

jolciajci 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 02:43   

Witaj igulka2. Kanna- paciorecznik jest kwiatem ciepłolubnym więc musi stać w ciepłym miejscu.Jeżeli tam gdzie go trzymasz jest zimno to jeszcze długo poczekasz na listki w doniczce.Pozatym to kanna jest żarłoczna i lubi nawóz do kwiatów kwitnących.Jak myślisz że ją przelałaś to odsyp trochę ziemi w doniczce i sprawdż czy to kłącze jest tam jeszcze.Kanna lubi wilgoć ale bez przesady.Najlepiej jak sprawdzisz i potem napisz nam co tam masz w tej donicy. Pozdrawiam.

igulka2 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 08:43   Wielkie dzięki:)

Witaj Jolu! Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedz. W istocie w mojej piwnicy jest dość zimno...ale wczoraj donice wylądowały już przed domem....niech się grzeją na słoneczku! :smile: korzenie sprawdziłam dzisiaj rano, są w dobrym stanie...... jeszcze tylko nawozik kupię :lol: !
POZDRAWIAM IGA
PS. jak miło wiedzieć, że ktoś też chodzi tak pózno spać jak ja......................... :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 16:00   

Nawet w lubuskim igulko na noc rośliny musisz zabrać dociepłego pomieszczenia.

igulka2 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 18:50   

uuuuuuuuuuuuuuuu............................ Sześć wielkich donic i tak dwa razy dziennie? :cry: Zoe LITOŚCI!!!!! Do mieszkanka? bo w piwnicy zimniej niż na dworze!!!!!!!!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 20:41   

Ja dwa razy dziennie wynoszę osiemnaście donic, więc nie narzekaj.

igulka2 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 22:18   

Już stoją w ciepełku i nawet słyszę jak rosną......

jolciajci 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 22:37   

Witaj IGO. Ja jak to mój mąż mówi jestem nocnym markiem .Lepiej mi się skupić w nocy na czytaniu i pisaniu. Nikt wtedy z domowników mi nie przeszkadza a i poklikać mogę do woli .Pozdrawiam.

igulka2 

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 23:06   

Ja też uwielbiam noc.... do niedawna czytałam po nocach, a od kiedy odziedziczyłam po najstarszej córce komputer ...... doba jest za krótka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :smile: tylko mam niewłaściwy stolik i po całym dniu na nogach, kręgosłup odmawia mi posłuszeństwa :cry:
PS. Kany podlane nawozikiem grzeją się w cieple domowego ogniska :wink:

aiszo 
Moderator

Wysłany: 13 Kwiecień 2007, 23:21   

Witam kolejną sówkę. Mój mąż wstaje o 3, 4 godzinie (rano!!!!) i okupuje komputer, za to idzie spać o 21. Ja zaczynam żyć po 22. Czyli net chodzi 20 godzin na dobę. Dodaj do tego jeszcze dzieci ( dorosłe :wink: , no.....pełnoletnie )

Odpowiedz do tematu