Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką roślinkę do kuli:)
Autor Wiadomość
Anusia 

Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 21:23   

Oj, to mam nadzieję, że mój także wybije tak jak Twój. Mój duży papirus stoi w doniczce z ziemią, a ta doniczka w osłonce z wodą, więc wody pewnie mu nie brakuje, natomiast mały za osłonkę ma kulę od ryb :grin:

Pablo 

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 01:57   

Co do tej kuli - można też dać widliczkę, łacińska nazwa to Selaginella. W takiej kuli można łatwiej utrzymać sporą wilgotność powietrza potrzebną tej roślinie. Widliczka szybko się rozrasta, w krótkim czasie (ok miesiąca) powinna stworzyć zieloną "poduchę". Problem jest taki, że jest rzadko w sprzedaży - w Krakowie ostatni raz widziałem ją grubo ponad rok temu. Ale powinna być w ogrodzie botanicznym w palmiarni, panie pilnujące czasem pozwalają uszczknąć trochę z "eksponatów". Wystarczy mały kawałek z przeźroczystymi nitkami po spodniej stronie - to korzenie. Kładzie się go po prostu na wilgotnej ziemi, a dalej już wszystko samo się dzieje.
Można spróbować z jakimiś kaktusami lub sukulentami (Crassula, Sedum). Fajnie wyglądają gęsto upakowane Crassule, np. mucosa. Spróbowałbym może haworsje - Haworthia. Bardzo przyjemne i mało wymagające rośliny, dość wolno rosną.
Bałbym się dawać tam sanseverie - one lubią tłok, zaczynają się rozrastać jak szalone gdy poczują lekki ucisk, jakby robiły sobie na złość. Szklane naczynie mogłoby pęknąć. Poza tym dość nieładnie wyglądałyby liście przyciśnięte do szybki, rozetki straciłyby urodę. A i mógłby być kłopot przy przesadzaniu rozrośniętej rośliny, jeżeli otwór jest mniejszy od spodniej części naczynia.
Przyszły mi na myśl może jakieś miniaturowe paprocie?

tellerka 
Moderator

Wysłany: 4 Wrzesień 2007, 16:59   

Tu sa przykładowe roślinki do małego pojemnika:

http://www.robsviolet.com...houseplants.htm

Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu