Wysłany: 2 Wrzesień 2007, 16:26 Jaką roślinkę do kuli:)
Mam litrowa kulę, która nie nadaje się dla rybki (zbyt mała). Kiedyś w książce dla dzieci widziałam roślinkę wsadzoną do kuli. Woda pewnie będzie skraplać się na ściankach, czyli roślinka musi lubić dużo wody. Czy jesteście mi w stanie doradzić jaka roślina będzie się znakomicie czuła w kuli, a tym samym wyglądała efektownie? Z góry dziękuję i pozdrawiam!
A czy takie same można umieścić na przykład w kolbie? Mam takie 2, 2-litrowe bodajże, i czuję, że się marnują. Problem w tym, że ciężko w nich cokolwiek zasadzić, bo wewnętrzna średnica szyjki kolby ma 5 cm. Macie jakieś pomysły?
W tej książce co pisałam 3 posty powyżej było właśnie pokazane na przykładzie kolby. Kobieta nasypała ziemi, a następnie wsadziła roślinę pincetą. Wykopała nią mały dołek, wsadziła roślinkę, przysypała ziemią i włożyła kilka kamyczków.
Ja stwierdziłam, że do kuli wsadzę świeżo wyhodowanego małego papirusa, Narazie stoi w doniczce, która jest wsadzona w odcięte dno plastikowej butelki gdzie znajduje się woda, owiele ładniej będzie wyglądał w kuli. Doniczkę przysypię kamykami, zeby niebyło jej widać, a następnie zaleję wodą do poziomu kamieni.
Zamierzam też kupić kolbę (nawet juz sobie upatrzyłam w sklepie) i wykorzystać pomysł Lili2006 z rosiczką.
Tylko papirus musi mieć bardzo mokro. A inne rośliny takiego "błotka" nie bardzo tolerują. Musisz odpowiednio dobrać, nie możesz również wsadzić roślinki, która nie lubi wilgotności powietrza, albo takiej, która lubi żeby ją przesuszyć przed kolejnym podlewaniem z taką, co lubi ciągle wilgotno, albo nawet wręcz mokro jak papirus.
Ja bym do papirusa nic innego nie wsadzała, a i papirus to szybko rośnie w górę
Nie, nie ja do papirusa nie chcę nic dosadzać. Sam ma rosnąć w kuli, ale dodatkowo chcę jeszcze kupić kolbę dla np. rosiczki.
Mój młody papirus strasznie wolno rośnie, ale mam nadzieję, że w końcu nastąpi moment przełomowy i wybije w górę, tak jak pisałaś
Mój ma też z dwa miesiące (od momentu ukorzenienia) i narazie ma dokładnie 12cm bez parasolki. Nie wiem czemu tak wolno rośnie. A stosujesz jakieś odżywki?