Szukam rośliny do nasłonecznionego pokoju, średnio 25 stopni. Myślę o jakiejś wysokiej (ok. 2m) palmie z dużymi liśćmi lub innej roślinie, która zniesienie takie warunki. Nie chcę kolejnej draceny !!!
Ma ktoś jakąś propozycję ??
Idealny jest bananowiec,tylko jeszcze taca z kamykami nawilżającymi powietrze lub innego rodzaju nawilżacz.Ale jaka odmienność od draceny,bardzo polecam.
Ja polecam palmy. Sama mam feniksa kanaryjskiego i jest śliczny. Tylko to czyszczenie liści... Może też być oleander, najlepiej wcześnie poprzycinany, żeby sie trochę rozkrzewił. Tylko z oleandrami trzeba uważać, mają trujący sok.
mało wymagające są pandany, ale mają ostre liście(odpada przy małych dzieciach), z palm może być chamaedora elegans, phoenix canariensis, areca lutescens i washingtonia gracilis
możesz też pokusić się o jakiegoś fikusa( sprężysty, wierzbolistny i mój ulubiony lirolistny)
albo araukaria?
Bananowiec.... a ja osobiście wybrałam.. nolinę czyli nogę słonia. Wbrew pozorom duże wieloletnie sztuki wcale nie są takie drogie - ja mam ok 150 cm, kosztował troche ponad 100 zł
Oczywiście mam tez draceny, Yukkę i ... monsterę (ale dalej od okna).
Patrycjo, ten post był z sierpnia 2006.. nie wiem czy autorka jeszcze nas czyta?
Ale problem jest interesujący swoją drogą, zachęcam do napisania porad, bo sama mam własnie taki salon
Ja mam beniaminka w formie drzewka, dawno osiągnął 2m, ale strzygę go systematycznie. Jak sie czasem zagapię, to na szerokość wyskoczy też na tyle i jeszcze przez firankę na wylot, muszę potem wyplątywać.