Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
AWOKADO - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Hot_spring

Wysłany: 3 Luty 2007, 13:06   AWOKADO - choroby i szkodniki

Witam, i prosze fachowcow o pomoc!
na lisciach mojego awokado tworza sie brazowe plamy, postepuja od obwodu do srodka i lisc odpada.
Zdjecia w zalaczeniu:

Mam wrazenie ze choroba ta sie nasilila przez ostatnie miesiace, bo choruja coraz mlodsze listki.
Roslina ma ponad metr wys. , ok 2 lata, podlewam ja umiarkowanie, stoi w cieniu w pokoju (latem na balkonie).
Czy ktos moze mi powiedziec jak ja ratowac? Prosze!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 3 Luty 2007, 13:43   

Avokado to drzewo wilgotnych lasów tropikalnych

A czy ty go nawozisz?

Takie zasychanie liści jest wynikiem braku składników w podłożu. Na to nakłada się suche powietrze zimą. W takich warunkach roślina jest słaba i możliwość chorób grzybowych się zwiększa.

Kiedy był przesadzany. Wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź stan bryły korzeniowej. Roślinie takie zerknięcie do korzeni nie zaszkodzi, a tobie wiele powie.

Hot_spring

Wysłany: 3 Luty 2007, 14:19   

Serdeczne dzieki za szybki odzew :-)
A czym je nawozic? (nic mu nie dodawalam do wody) Czy moga byc np. takie uniwersalne paleczki?
Jesli sie okaze ze trzeba je przesadzic to do jakiej ziemi najlepiej?
Dzieki i pozdrawiam!

paulina

Wysłany: 13 Marzec 2007, 15:48   

zapewne liscie odpadaja od dołu, ja miałam kilkuletnie awokado i niestety wyrzuciłam je. Takie objawy moga byc tez spowodowane szkodnikiem, który pasozytował na moim awokado i były to czerwce

Etelia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 16:07   

Moje awokado mialo 8 lat jak je wyrzucilam i ponad 2 metry wzrostu. Bylo piekne , stalo w polnocnym ale jasnym pokoju gdzie temparatura byla jakies 19 stopni. Podlewalam przegotowana woda i nawozem z dzdzownic. Wszystko bylo ok dopuki nie przesadzilam do wiekszej donicy, zaczal marniec, liscie obsychaly i padl:(((( Teraz mam nowe male awokado

kasia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 18:42   

ale przez te 8 lat przesadzałas je?8 lat to duzo czasu,gratulacje

Etelia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 23:16   

tak przesadzilam je 2 razy jak bylo male, a potem dalam je do duzej donicy i tak sobie roslo i roslo, ze musialam mu uciac czubek bo juz mial 2,5 metra a sufit tylko 2,30. Wygladal pokaznie. Przetrzymal nawet transport ze Slaska do Wawy w samochodzie osobowym ,ale wtedy mial tylko 1,30cm. Niestety po drugim transporcie 200km i po przesadzeniu go do wiekszej donicy z nowa ziemia zaczal chorowac i padl po 4 miesiacach. A moze padl z tesknoty za mna? Szkoda mi go bardzo :cry:

Etelia 

Wysłany: 28 Maj 2007, 23:19   

Ale teraz mam nowe male awokado i 3 male liczi , i tez tak sobie rosna i rosna maja cieplo od piecyka i stoja na parapecie, slonca nie za wiele, zadne rewelacyjne warunki. Podlewam przegotowana letnia woda.

Odpowiedz do tematu