Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BENJAMIN - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Asikk 

Wysłany: 10 Sierpień 2006, 22:39   BENJAMIN - choroby i szkodniki

Witam Was,

Mojemu banjaminowi opadają ostatnio dość mocno listki. Na pewno jedną z przyczyn może być to, że chyba za mało go podlewałam podczas upałów (przeczytałam gdzieś, że nie lubi przelania, więc zgodnie z instrukcją podlewałam 2 razy w tygodniu).
Ostatnio jednak podlewam już sprawdzając czy ma sucho, czy nie, poza tym często go spryskuję. Jednak niepokoi mnie, że pojawiły się na listkach żółte plamki. Wyglądają one jak zółty łepek od szpilki i jest zarówno na spodniej jak i wierzchniej stronie liścia. Niektóre listki też zrobiły się jakby pofałdowane. Starałam się zrobić zdjęcia, które dołączam poniżej.

Pozdrawiam
Asikk[/img]

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Sierpień 2006, 17:41   

Czym ty robiłaś te zdjęcia, że są tak niewyraźne? Bardzo prawdopodobne, ze dopadła go rdza. Jeśli tych liści nie jest dużo to po prostu poobrywaj liście. Jeśli nadal się będą pojawiać to się odezwij. Może obejdzie się bez chemii.

majka*

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 10:36   

Podepne sie pod watek :)

Moje beniaminy tez zaczely gubic liscie,a niektore zaczynaj usychac od konca listka...
Co moze byc tego przyczyna?

Gagatek 

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 11:24   

Przestawianie doniczki, przędziorek, za suche powietrze.

majka*

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 11:53   

Dziekuje za odp
DOnicy nie przestawialam,byl tylko przesadzony...
Powietrze za suche chyba nie jest,bo ponad 50% wilgotnosci...
wiec moze ten przedziorek?Tylko jak on wyglada,bo nie umiem nic namierzyc na roslinie...

Gagatek 

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 12:36   

Pod liściem takie malutkie robaczki, przecinki. Jak jest ich dużo to na roślinie pojawia się delikatna pajęczynka.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 15:47   

Kiedy był przesadzony? Po przesadzeniu przez 2 miesiące nie powinno się nawozić. 50% wilgotnośc względna to naprawdę niewiele powinno być w pobliżu 70 %.
Nie mniej z samego suchego powietrza liście nie opadają. Zasychają im końcówki ale liście są na roślinie. Dlatego zainteresowało mnie przesadzanie. Bo jeśli po przesadzaniu zaczęłaś nawozić to mogłaś przedobrzyć. Obraz zasychających liści jest podobny tyle, że liście mogą opadać. Napisz coś więcej.

majka*

Wysłany: 9 Wrzesień 2006, 16:05   

Kwiat byl przesadzony jakies 3 mies temu,ale niestety,byl nawozony plynnym nawozem :( co prawda nie od razu po przesazeniu,ale dwa miesiace nie czekalam...Liscie usychaja,ale zostaja na roslinie,nawet jesli sa cale suche,to nadal wisza...
Zrobilam zdjecie jednego liscia,przepraszam za jakosc,troche niewyrazne,bo robione komorka...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 08:42   

Z liścia widać, że przenawoziłaś. I masz 2 wyjścia.
1) wstaw doniczkę do wanny i solidnie podlej. Kiedy woda obcieknie podlej znowu i tak kilka razy. Chodzi o to by wypłukać nadmiar nawozów.
Po obcieknięciu postaw w widnym miejscu ale nie na słońcu i przez kilka dni nie podlewaj

2)Wyjmij kwiatek z doniczki, otrząśnij z ziemi(najlepiej nie podlewaj ze dwa dni żeby ziemia była sucha), wyskrob co się da z pomiędzy korzeni i posadź z powrotem do tej samej doniczki, a wolne miejsca zasyp nową ziemią. Dla mnie ten sposób jest lepszy bo nie wchodzi w grę przelanie rośliny, od razu ma to co dla niej dobre i szybciej się zregeneruje.

Tylko pamiętaj ostrożnie z nawozami. Lepiej ich nie dać niż dać za dużo.
Przyjmij dobrą i sprawdzoną zasadę dawkę z opakowania zawsze zmniejszaj o połowę.

majka*

Wysłany: 10 Wrzesień 2006, 23:34   

Dziekuje Zoe za odpowiedz.
Chcialam jeszcze zapytac,jak czesto powinno sie uzywac nawozow?

Odpowiedz do tematu