Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Białe muszki - czyżby mączlik?
Autor Wiadomość
Shagrat 

Wysłany: 5 Październik 2007, 18:17   Białe muszki - czyżby mączlik?

Witam,
niestety wraz ze wzrostem ilości roślinek pojawiły się przeróżne żyjątka, i tak jak ruszyłem moim Solanum melongena, czyli popularnym golden eggs, wyleciało nagle mnóstwo małych białych, wkurzających muszek. Roślinka stoi w obecności innych, ale ani strelicji, ani mimozy, ani liczi nie obsiadły. Po wpisaniu w google białe muszki wyszło, ze to mączlik. Tylko jak się go pozbyć? Niestety rosiczki są jeszcze zbyt małe :twisted: , więc myślę o jakiejś chemii, ale nigdy czegoś takiego nie używałem. Fotka poniżej:

foxtrot 

Wysłany: 5 Październik 2007, 19:58   

Na to wyglada :mrgreen: wez żółtą kartke papieru i rusz lekko lisciem jesli to napewno biala muszka to przyleci do żółtego :shock:

P O Z D R A W I A M

Zoe 
Moderator

Wysłany: 5 Październik 2007, 20:14   

To na 100% jest mączlik. Poszukaj na spodniej stronie larw. Są nieruchliwe.

Shagrat 

Wysłany: 5 Październik 2007, 20:19   

Zoe napisał/a:
To na 100% jest mączlik. Poszukaj na spodniej stronie larw. Są nieruchliwe.

AAA!!! Wszystkie sadzonki golden eggs mają mnóstwo takich białych larw, teraz już wiem, czemu liście robiły się brzydkie. Zmyłem je bieżącą wodą, ale nie wiem, czy po prysznicu poszły sobie na stałe...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 5 Październik 2007, 20:28   

Na pewno nie. Tego szkodnika nie tak łatwo się pozbyć.

Shagrat 

Wysłany: 5 Październik 2007, 21:04   

Zoe napisał/a:
Na pewno nie. Tego szkodnika nie tak łatwo się pozbyć.

:( Właśnie czytam o tym szkodniku, nie wiesz może, jak się go pozbyć w domowych warunkach? Bo dobrotnicy szklarniowej ani ośca mączlikowego w domu hodował nie będę :razz:

http://bio.binertia.com/podstrony/chemiczna.html napisał/a:
Mączlik - Provado Pus AE, Confidor 200 SL (do oprysków dużej ilości roślin), Actellic 500 EC, Agrevo, Polysect Hobby AL, Insektum A 01 AL, Plant Spray AE, Karate 25 WG i 025 EC, Mospilan20 SP, Polysect 003 EC, Hobby, Talstar 100 EC, Tarcznik BR (pałeczki)

Coś z tego powinienem chyba dostać w jakimś OBI/Castoramie/Leroy-M., jest jakiś może najbardziej polecany środek? I czy muszki nie przyczepią się moich innych roślinek? Bo na razie obsiadły tylko ten jeden gatunek, a wokół mają jeszcze dużo innych...

dcmiel 

Wysłany: 5 Październik 2007, 22:29   

Mączlika miałam na 2 fuksjach na wiosnę. Ja stosowałam Talstar 100 EC. Pryskałam roślinę przede wszystkim od spodu i ziemię. Powtarzałam kilka razy. Poskutkowało.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Październik 2007, 08:02   

Może być Telstar, lub każdy inny jaki dostaniesz z wyjątkiem pałeczek.

Sprawdź inne rośliny bo to naprawdę zaraz będzie wszędzie. Opryskaj roślinę szczególnie liście od dołu. Oprysk najpewniej po kilku dniach trzeba będzie powtórzyć. Przez najbliższe dwa tygodnie bardzo dokładnie sprawdzaj inne rośliny.

Odpowiedz do tematu