Wysłany: 21 Lipiec 2007, 12:39 biale robaczki- przecinki na lisciach
Witam,
Na bazylii , odnalazlam male biale robaczki - na zdjeciu, czy ktos potrafi je zidentyfikowac?
Obecnie atakuja pozostale roslinki - miete i majeranek.Trudno je przyuwazyc- nie ma ich duzo ,sa malenkie i latwo sie chowaja, mszyca przy nich to wielki zwierz.
Szkody: na listkach sa przezarte jasne plamy, liski opadaja ,na wierzchniej stronie skupiska czarnych kropeczek(odchody?)).
Jesli to pomoze , wczesniej byly mszyce , ale udalo mi sie ich pozbyc, piekna kwitnaca bazylia zmarniala w ciagu 2 tygodni.
Dzieki, Aniu jestem tu nowa ale juz zauwazylam ze Zoe to specjal comando, wiec licze na pomoc.Szkoda ze nie kazdy umieszcza foty.Takim laikom jak ja opis zupelnie nie wystarcza.
Chcę sie upewnić czy mój kroton też opanowały wciornastki. Pod lupą widziałam małe białe przecinki ( kłaczków nie widziałam) Juz raz wszystkie liście mu opadły, pomimo pryskania. Za późno się zorientowałam, oglądałam liście bez okularów nie mówiąc o lupie
_________________ Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.