Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Biedna nasturcja
Autor Wiadomość
Famelia 

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 07:07   Biedna nasturcja

Ostatnio sporo u nas wiało, a że ja mieszkam na 4 piętrze trochę się dostało mojej nasturcji. Początkowo myślałam, że stąd właśnie biorą się dziury w liściach :roll: ale teraz się im przyjrzałam (był jeden dzień ładnej pogody) i widzę że to na pewno nie wiatr. A liście żółkną :sad:

Co to jest? Jak mogę pomóc roślince?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 3 Lipiec 2007, 11:16   

Te dziury wyglądają na uszkodzenia mechaniczne. Niemniej poszukaj w czasie pochmurnej pogody takich małych maksymalnie centymetrowych ślimaków gołych. Jeśli nie ma to znaczy, że mam rację.

Żółknięcie liści wygląda na zagłodzenie rośliny. Ponieważ nasturcja rośnie dość intensywnie, a teraz zaczyna kwitnąć to trzeba zacząć dokarmianie. Liście zatakowane przez szkodnika to liście z maleńkimi kropkami po wyssanym soku a tu liść żółknie plamami i szybko robi się całkowicie żółty.

nakab 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 00:12   

Dziury w liściach nasturcji mogą też wygryzać gąsienice bielinka kapustnika i rzepnika.

justi270

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 09:15   

A czym dokarmiać ?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 11:02   

Którykolwiek do rośłin kwitnących.

Famelia 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 17:46   

Zimno i wiatr się skończyły a u mnie dalej bieda :cry:
Co to może być? Liście nie rozwijają się tak dobrze jak kiedyś, są pomarszczone - czy to wina zbyt gęstego wysiania? (moja wina, moja wina...)
A te dziurki?

Roślinki dokarmiam regularnie :evil:

Pozdrawiam, Agnieszka

Famelia 

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 16:46   

Zoe, mogę prosić o pomoc?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 16:56   

Agnieszko to co pokazałaś na zdjęciach to efekt uszkodzeń pąka liściowego. Jeśli uszkodzi go owad, albo czynniki atmosferyczne tkanka w tym miejscu zamiera, a ponieważ zdrowa tkanka rośnie dalej to rozwijający sie liść jest zdeformowany, podziurawionybo martwa tkanka pęka pod naprężeniem jakie wywołuje rosnąca zdrowa część, a w najlepszym razie ma pełno nekrotycznych plam. Jeśli liście z nowych pąków miałyby podobne objawy to znaczy, że trzeba szukać lokatorów.

Famelia 

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 19:31   

Zoe, dziś przyjrzałam się kwiatkom podlewając je - spotkałam parę muszek. Wyglądały jak owocówki. Czy to jest przyczyna moich zmartwień?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 22:14   

Nie sądzę. Muchy wylizują pokarm, gąsiennice nawet niewielkie wygryzają dziury więc nie ma związku. Zaznacz sobie 2-3 gałązki i zobaczysz czy nowe liście są już normalne.

Odpowiedz do tematu