Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Calatea choruje
Autor Wiadomość
ewalukas 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 19:50   

Tak tylko na etykiecie ja dodaję 2,5 ml na 1 litr wody. Na etykiecie napisane, do każdego podlewania, ja dodaję co 3... :???:
Czyli we wrześniu wyjdzie mi kropla na 1 litr?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:07   

Ewa tylko na etykiecie nie jest napisane co ile to podlewanie ma sie odbywać.
Do każdego, czyli dla takiego co podlewasz raz na tydzień, i do takiego co podlewasz raz dziennie i do takiego co trzeba podlewać nawet dwa razy dziennie w czasie upałow.

ewalukas 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:52   

No tak, zmęczenie psychiki :oops: Dziś w ogóle jestem mało myśląca :roll:

Justy 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 22:40   

CALATHEA CROCATA Od jakiegoś miesiąca robią się suche i zwijają się listki mojego ulubionego kwiatka. Dzieje się to w zastraszająco szybkim tempie- rano listek brązowieje, a wieczorem odcinam zupełnie suchy i zwinięty jak liść tabaki:( Nie wiem, co robić. Potrzebuję pomocy...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 07:24   

Justy tomoże być wynikiem nieprawidłowej pielegnacji dlatego dobrze by było byś dokładnie opisała jak z nim postępujesz i w jakich warunkach go trzymasz.

Justy 

Wysłany: 22 Sierpień 2007, 21:43   

Stoi sobie od kilku miesięcy w słonecznym pokoju, ale daleko od okna. Nie przestawiam go z miejsca na miejsce. Ziemię ma wilgotną, podlewam go miękką wodą 2 razy w tyg. Od czerwca raz w tygodniu dodaję do wody odżywkę uniwersalną firmy BIOPON. Dwa razy w tyg. zraszam mu liście. Wypuszcza młode listki, ale te nieco starsze zwijąją się bardzo szybko i kwiatka jest w doniczce coraz mniej:(

Zoe 
Moderator

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 07:48   

Żadna choroba infekcyjna nie rozwija się w takim tempie. Zatem pozostaje sprawa ziemi i uprawy.

Wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź czy roślina nie jest zalana czyli czy ziemia nie jest za mokra. Zakładam, że z ziemia jest wszystko w porządku.

Ponieważ te rośliny pochodzą z lasów deszczowych więc nie mają dużych potrzeb nawozowych dlatego zasilanie ich co tydzień pełna dawką wydaje mi się zbyt duże. A reakcja rośliny wygląda jakby ziemia była zasolona. W takim wypadku trzeba przepłukać ziemię. Wstaw roślinę do wanny i solidnie podlej tak by wyciekło. Kiedy obcieknie podlej ponownie również porządnie. Po obcieknięciu postaw na miejsce i na jakiś czas zapomnij o podlewaniu. Nawożenie w ilości 1/4 dawki co 2 tygodnie w tym czasie i przez zimę jej zupełnie wystarczy. W sezonie 1/2 dawki co 2 tygodnie lub 1/4 dawki co tydzień. To dla tej rośliny jest zupełnie wystarczajace.

Odpowiedz do tematu