Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CALATEA MEDALLION---problem
Autor Wiadomość
Tofka 

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 20:38   CALATEA MEDALLION---problem

Kilka dni temu do mnie przyjechała biedna taka. Na ratunek. To spory okaz. Z tego co sie dowiedziałam stała w biurze od kwietnia-- gdzieś tak 3 metry od okna wschodniego z pionowymi żaluzjami... Nie była przelewana---nie była też nawożona. Zaczeły jej żółknąć liscie gdzieś ok lipca i robić się takie ciemne suche plamy jak na fotce.
Żółte liscie obciełam. Nie dopatrzyłam sie jakiegoś szkodnika. Po wyjęciu z doniczki --korzonki wyglądaja na zdrowe-- ale zajmują całą doniczkę --nie mam pojecia co jest w środku :roll:
U mnie stoi przy południowo-zach oknie spryskuję codziennie( mimo ze różne sa szkoły na ten temat)---liscie nie żółkna.
Czekam aż trochę przeschnie ziemia w doniczce--(przyjechała podlana)-- to dostanie nawóz
W sobotę mam zamiar ją przesadzić-- Co moge jeszcze zrobić?---co się z nią dzieje?-- juz nie mam siły szukać w necie :cry:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 20:59   

To najprawdopodobniej szara pleśń. Kup któryś ze środków
TELDOR 500 SC
Bravo
Amistar

Wykonaj oprysk. Przy rozrabianiu środka postępuj ściśle jak pisze w instrukcji.
Może się okazać, że jeden oprysk nie wystarczy. By to wiedzieć zaznacz flamastrem strefę zażółcenia dookoła plamy i jeśłi sie będzie powiększać za 3-4 dni kolejny oprysk.

Najnowszym środkiem jest Bayerowski Teldor ale nie wiem czy go dostaniesz.

I na razie nie zraszaj bo ułatwiasz chorobie rozprzestrzenianie się. Uszkodzonych liści już nie da sie odbudować ale trzeba walczyć by nowe były już zdrowe. Te stare systematycznie wraz z pojawiającymi sie nowymi będą odpadać.

Przesadzenie dopiero po zakończeniu walki z chorobą. Rośłina rośnie cały rok więc nie ma wiekszego znaczenia kiedy ja przesadzisz.

Tofka 

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 21:16   

Dzięki Zoe. Bede walczyć!---Jutro jadę po opryski.
Szkoda jej bardzo-- Jest piękna :smile:

A co z innymi? stoi sobie obok Difenbachi :cry: ----izolować??

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 21:25   

Jak szybko zareagujesz to jest szansa, że nic innym nie będzie. Ponieważ będziesz miała środek w domu to przy najmniejszych podejrzeniach wykonaj oprysk.

Tofka 

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 21:43   

Ok. Dzięki :smile:

Będę informować o zdrówku tej dziewczynki.

Pozdrowionka

Tofka 

Wysłany: 12 Październik 2007, 22:30   

No ...minęło trochę czasu....a dziewczynka Calatea chyba ma się lepiej na listkach nic sie nie dzieje. Martwię sie tylko --bo nie wypuszcza młodych wcale-- stoi jak zaczarowana :roll:

Oj chyba będę musiała poczekać do wiosny :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Październik 2007, 01:19   

Wypuści. Najpóźniej jak minie ten okres szarug i ciemnicy.

Tofka 

Wysłany: 20 Październik 2007, 20:40   

Oj...ja się przez tą pannę chyba wykończę :sad:

Już od kilku dni widzę ze coś z nią nie tak---jakoś tak oklapła---dzisiaj sprawdzałam co w doniczce---ma mokro =bo podlałam. Ogólnie na pewno jej nie przelewam-szybciej za bardzo wysuszam :oops: . Obcięłam kolejne 2 liście. Na pędach przy samej ziemi ma takie czarne plamy- nie wiem czy tak może być---to moja pierwsza Calatea. Jeszcze tak sobie myślę , może ma za suche powietrze---może za ciemno. Jak tak dalej pójdzie to ją wezmę chyba do łazienki. Cały czas z nią kombinuję ---i juz czuję się bezsilna :sad:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 20 Październik 2007, 20:47   

Tofka napisał/a:
Na pędach przy samej ziemi ma takie czarne plamy

Uj, to wygląda na jakąś zgniliznę od korzeni.
Przesadzaj, podlej Previcurem (najlepszy) albo jakimś innym antygrzybem, ale do podlewania.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Tofka 

Wysłany: 20 Październik 2007, 21:01   

Dzięki za odpowiedź. Preparat o którym piszesz kupię --może coś da. Jak mam ją przesadzić--do większej doniczki? --- Ona ma zbitą bryłę korzeniową--jedna wielka plątanina małych korzonków ale jasnych- ale co w środku nie wiem :sad: -mam to tak zostawić?
Umyłam ją dzisiaj pod prysznicem w szarym mydle- bo już sama nie wiem--może ma jeszcze jakiś lokatorów.
Oj coś czuję że ją sama wykończę :oops:
Postaram się wkleić zdjęcie jak ona wygląda.

Odpowiedz do tematu