Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
choroba katalpy
Autor Wiadomość
madzia 

Wysłany: 30 Maj 2007, 21:06   choroba katalpy

Zgłaszam się z wielką prośbą ! Czy może mi ktoś napisać co to za choroba i jak ją zwalczać ? Moje drzewo choruje już na nią drugi rok , liście są małe , zdeformowane z wybrzuszeniami. Przeszukałem wiele tematów i książek i nie mogłam jej zdiagnozować . Proszę o pomoc [/hide]

Zoe 
Moderator

Wysłany: 31 Maj 2007, 07:10   

Czasem tak liście wyglądają jeśli zaatakują je mszyce we wczesnej fazie wrostu liścia i po krótkim pobycie przeniosą się na żywiciela docelowego. Katalpa wówczas byłaby tylko żywicielem pośrednim.

Jeśli jednak roślina wypuszcza cały czas takie poskręcane liście i nic tam nie ma a drzewo wygląda podobnie (to jest zdjęcie brzoskwini więc nie sugeruj się wielkością liści) to zastosuj środki przeciw kędzierzawości liści

Przy dużym zagrożeniu drzewa zabieg należy wykonać jesienią (w okresie opadania liści), oraz wczesną wiosną (tuż przed ruszeniem wegetacji), stosując Pomarsol Forte 80 WG na przemian z innymi zarejestrowanymi do zwalczania tej choroby preparatami.
Te inne środki to
Miedzian 50 WP
Thiram Granuflo 80 WG

W przypadku porażenia drzewa i wystąpienia silnych objawów choroby, oprócz zabiegów chemicznych, należy dbać o kondycję drzewa poprzez zabiegi poprawiające wzrost drzewa i jego regenerację:

zapewnić drzewom podlewanie
zapewnić odpowiednie nawożenie azotowe, najlepiej dolistne,
usuwać i niszczyć porażone liście celem ograniczenia rozwoju choroby,

Odpowiedz do tematu