Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za paskudztwa? Ratunku! Wełnowce w natarciu...
Autor Wiadomość
Famelia 

Wysłany: 21 Luty 2007, 09:56   Co to za paskudztwa? Ratunku! Wełnowce w natarciu...

Oto co dziś znalazłam na moim gruboszu:

Usunęłam wszystkie (jakie znalazłam) i spryskałam jakimś antybrzydalowym środkiem. Gdzie one mogą się czaić? Czy spryskiwanie wystarczy?
I najważniejsze: jak one się nazywają?? :evil:

Pozdrawiam, Agnieszka

Gagatek 

Wysłany: 21 Luty 2007, 10:25   

To są tarczniki. Strasznie upierdliwe. Ciężko się ich pozbyć. Njlepiej jak jest ich mało so próbuj ręcznie.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2007, 13:03   

Agatko to nie tarczniki to samice wełnowców. Na pewno za chwilę powstaną kupki nibywaty.

Pojemnik z letnią wodą+płyn do naczyń(tak by woda się nie pieniła)+setka denaturatu i bardzo dużo waty. Bardzo dużo bo jednym kłębkiem tylko jedno pociągnięcie. Chodzi o to by nie roznosić jaj których nie widać.

Wata umoczona w roztworze i zmywanie liści, a szczególnie styków liści i pędu. To na razie najskuteczniejsza ochrona. Bo to co my widzimy jako białe kupki waty to są ich odchody stanowiące zabezpieczenie i środki do szkodnika nie dochodzą.

Monika:) 

Wysłany: 21 Luty 2007, 13:52   

usuwaj je póki jest ich tylko kilka, bo jak się rozmnożą to mogą być problemy z ich skutecznym pozbyciem się...

Famelia 

Wysłany: 21 Luty 2007, 15:20   

Wełny na razie nie widzę, tylko te parę osobników, które usunęłam. Powiedzcie mi, SKĄD one się wzięły? Nie kupowałam nic ostatnio (oprócz paphiopedilum), a tego grubosza mam od 8 m-cy i nagle takie coś? Przejrzałam inne rośliny - nic nie widać

Pozdrawiam, Agnieszka

tellerka 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2007, 16:08   

Niezaleznie od tragedii.... fajne zdjęcia makro udało Ci sie zrobić :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Luty 2007, 18:32   

Agnieszko ty mogłaś jaja przynieść na rękach, z wiatrem dostały się na roślinę, na torebce z nawozami były, możliwości dziesiątki jak z grypą.

Famelia 

Wysłany: 21 Luty 2007, 20:05   

Zoe: Nawet mi nie mów, że miałam TO na rękach :evil: wprawdzie nie są groźne ale widziałyście je w powiększeniu? Brrrrrrr wolę pająki :twisted:

tellerka: Dziękuję za komplement, niestety niezasłużony. Zdjęcie zrobił mój aparat na automatycznych ustawieniach :?

Pozdrawiam, Agnieszka

Gagatek 

Wysłany: 21 Luty 2007, 21:31   

No Zoe masz rację. Zawsze mi się mylą te robale. Jaj zwał tak zwał. Trzeba się tego pozbyć.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Luty 2007, 09:42   

Agnieszko ja sie tego naoglądałam w takich powiększeniach, że wyglądały jak potwory.

Gdybyś miała dobry mikroskop i przyłożyła szkiełko do jakiejś niekoniecznie czystej ręki, dała na to kropelkę płynu i włożyła pod mikroskop zaskoczyłoby cię ile żyjąek byś tam zobaczyła. Żadne uroda nie grzeszy.

Odpowiedz do tematu