Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cycas
Autor Wiadomość
aiszo 
Moderator

Wysłany: 24 Luty 2007, 10:36   Cycas

Jak już pisałam, kupiłam małego cycasa i ma coś na liściach. Co to jest?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Luty 2007, 14:58   

Aiszo postaraj się mu zapewnić wilgotne powietrze i na razie obserwuj czy te plamy sie powiększają. Bo to nie wygląda na chorobę. Jeśli zauważysz, że się powiększają to będziemy się zastanawiać.

happy_m

Wysłany: 1 Marzec 2007, 12:57   żółknący cycas

Mam dwa okazy Cycasa. Stoją w tym samym miejscu (wschodnie okno) i są tak samo podlewane. Jeden (przywieziony 3 lata temu z francji) przeżył atak wełnowców i ślimaków. Rośnie naprawdę wolno - 2 gałązki rocznie. W zeszłym roku gałązki nie zdążyły się załkiem rozwinąć a już uschły ich końce. Częstsze podlewanie nie pomogło i wygląda bidnie bo starsze gałązki dawno uschły. Drugi okaz (kupiony we Wrocławiu) zwariował i latem wypuścuł przeogromne gałązki (wysokie na całe okno) ale także traci te stare. Starsze gałązki najpierw bledną, żółkną a w końcu usychają. Ten proces trwa bardzo długo - kilka miesięcy. Czy ktoś wie jak go zatrzymać?

Czy ktoś ma doświadczenie w hodowli tej rośliny. Jakie warunki są dla niej najlepsze? W kilku źródłach znalazłam sprzeczne opinie na ten temat.

kamaaa 

Wysłany: 1 Czerwiec 2007, 19:13   Re: żółknący cycas

Cykasa należy podlewać umiarkowanie. Przed kolejnym podlaniem ziemia musi być przeschnięta. Ponadto należy spryskiwać liście, średnio raz na tydzień. Zimą zalecane jest nie podlewanie (tzw. przerwa spoczynkowa) lub bardzo rzadkie podlewanie. Roślina ta wymaga wilgotnego powietrza. Obfite podlewanie jest niewskazane, tak samo jak i silne nawożenie. Zbyt obfite podlewanie może powodować gnicie korzenia i częściowe żółknięcie liści. Cykasy są wrażliwe na uszkodzenia tzw. bryły korzeniowej

Odpowiedz do tematu