Wysłany: 29 Wrzesień 2006, 12:44 Czerwone szkodniki i białe plamy.
Witam,
Oto moje problemy związane z dwiema roślinkami.
OLEANDER: malutkie, czerwone robaczki.
MIĘTA: białe plamy, liście są tak jakby "opruszone mąką".
Jak sie ich pozbyć? Jak sobie z tym poradzić? Bardzo Was proszę o pomoc i dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
czerwone robali-przedziorki,zastosuj cos przeciwko nim(male pajaczki)
białe na miecie wydaje mi sie ze to maczniak,pryskaj czyms przeciw grzybom i nie pij z niej herbatki racja,chyba ze po istnieje jakis czas karencji,ja bym opryskala by nie przeniosło sie na inne rosliny ale herbatki z niej nie piła jezeli to zwykła mięta
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Witam,
Te białe plamy, które mam na mięcie, wyglądają tak:
Teraz robię porządki z roślinami, które mam na balkonie i nie wiem czy jest sens zostawiać tę miętę?
Pozdrawiam.
Na mięcie jest ewidentnie mączniak prawdziwy. Jeśli ci zależy na roślinie to musisz opryskać środkiem który zwalcza ten grzyb. Nie piszę ci jaki bo po sezonie trudno wyczuć jakie środki zostały w sklepach. Wystarczy, że powiesz iż potrzebujesz środek przeciw mączniakowi prawdziwemu to już w sklepie jakiś znajdą.
Pajączka zwalczysz innym środkiem. Poproś o jakiś na przędziorka.
Jeśli rośliny z balkonu masz zamiar zimować w domu opryski są konieczne bo wszystkie rośliny w domu będziesz miała chore. Oba czynniki przenoszą się bardzo łatwo.