Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to mszyce??
Autor Wiadomość
Claudzia 

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 14:09   

Przepraszam mój błąd chodziło mi o mączlika o którym była mowa na początku tego tematu (i bardzo dobre zdjęcia).

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 17:47   

http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/14.html

Claudzia 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 22:47   

Dzięki, przeczytałam o proponowanych tam środkach, zastanawiam się tylko na co mam zastosować te środki w łaziece? Nie ma tam kwiatków do spryskania. Na ścianę? A może ona zginą z głodu? Właśnie dziś stwierdziłam że zostawiłam w łazience doniczkę :oops: (choć wypłukaną) po moim zjedzonym kwiatku i pewnią stąd się wzięły. Czy skoro wynisłam doniczkę to robactwo wyginie? Jak długo może przeżyć bez jedzenia?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Lipiec 2007, 11:20   

Nie wyginie przez co najmniej 2 lata. Dlatego ścianę jeśli tylko się da bardzo dokładnie umyć.

Kiedy pracowałam w szklarniach po zakończonym sezonie odkarzało się wszystko łącznie z konstrukcją roztworem formaliny( w formalinie przechowuje sie preparaty na medycynie) więc nie powinno nic przeżyć, ale nie jeden raz się zdarzało, że jaja mączlika przeżyły.

Róża 

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 09:43   

zasialam sobie nasionka papryczki peperoni jednak niedawno zauwazylam na nich mszyce! nie mam pojecia skad mogly wziasc sie w domu :sad: dlatego zaczelam przeszukiwac forum pod katem mszyc i natknelam sie na temat muszek, tzn ziemiorek.. zaczelam go czytac, bo faktycznie zauwazylam kilka razy male muszki latajace kolo doniczek ale bylam pewna ze to tylko owocowki... jednak po dokladnym przeczytaniu tematu poszlam szukac larw lub jajek... :???: no i znalazlam :cry: a poniewaz nie cierpie wszelkiego rodzaju robactwa jak zobaczylam male larwy wystajace z ziemi to az mnie cofnelo :!: ohyda!!! fuj!!! weszlam na strony ktore byly podane w linkach i owszem jest tam kilka preparatow na ziemiorki ale zastanawiam sie czy takie opryski srodkami chemicznymi nie odbija sie na owocach, tzn czy to nie bedzie w konsekwencji trujace... tym bardziej ze papryczki trzymam w kuchni. pomocy!! ratujcie moje roslinki... i mnie!!! :sad: teraz sie boje nawet podejsc do tych doniczek!!! fuj! okropny widok! :shock:

Róża 

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 10:01   

nasz ogrodniczy sklep jest tam ograniczony ze gdy poprosilam o preparat na szkodniki to dostepny byl tylko "diazol"... co to wogole jest? czy ktos go stosowal? wczoraj podlalam nim moje papryczki. mialam nadzieje ze to pomoze zniwelowac mszyce bo opryskow sie balam (jak wspomnialam papryczki stoja w kuchni). to moze dlatego te larwy ziemiorek wylaza z ziemi? bo wczesniej ich jakos nie zauwazylam (mozliwe tez ze nie zwrocilam uwagi). czy ten preparat zabije tez ziemiorki? i jak pozbyc sie tych okropnych mszyc? a moze po najlepiej by bylo wsadzic papryczki do ogrodka? tylko czy to nie za pozno? one maja dopiero ok. 15 cm. co ja mam zrobic? nie chce ich zmarnowac a zaczely mi cos wiednac :cry:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 13:38   

Tak małe rośliny możesz wsadzić pod prysznic doniczką do góry trzymaną na jednej ręce. W 100 % ich sie nie pozbędziesz bo spłuczesz tylko osobniki dorosłe, a jaja zostaną. Ale jak je zobaczysz ponownie to po prostu powtórka zabiegu.

Róża 

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 23:49   

dzieki zoe, ale to odnosnie mszyc tak? a z tymi wstretnymi ziemiorkami? :cry:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Sierpień 2007, 18:00   

Możesz zastosować

Sumi - Alpha 050 EC

Nomolt 150 S.C. 0,05

Albo wyjąć z doniczki wykubać jak najwięcej ziemi nie uszkadając zbytnio korzeni i przesadzić do tej samej doniczki tylko dosypać nowej ziemi i przestać przelewać rośliny. Nigdy sie nie pojawią gdy nie będą mieć sprzyjających warunków.

Róża 

Wysłany: 18 Sierpień 2007, 00:40   

wiec jak czesto powinnam podlewac kwiaty? i w jakiej ilosci? bo nie robie tego czesto ale moze po prostu za duzo?

Odpowiedz do tematu