Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to mszyce??
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 18 Sierpień 2007, 19:25   

Palce do ziemi poniżej wierzchniej warstwy. Czujesz, że jest wilgotno to nie podlewasz, nie czujesz wilgoci - podlewasz. To jedyny niezawodny sposób.

Róża 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 17:42   

Zoe napisał/a:
Możesz zastosować

Sumi - Alpha 050 EC

Nomolt 150 S.C. 0,05

Albo wyjąć z doniczki wykubać jak najwięcej ziemi nie uszkadając zbytnio korzeni i przesadzić do tej samej doniczki tylko dosypać nowej ziemi i przestać przelewać rośliny. Nigdy sie nie pojawią gdy nie będą mieć sprzyjających warunków.

zoe oto, co zrobilam z ziemiorkami... wywalilam cala ziemie razem z papryczkami a doniczki wymylam i sparzylam... myslalam ze to rozwiaze problem... jakis czas byl spokoj ale dzis zobaczylam ze sie nie pozbylam ich, nadal sa!!!! juz nie wiem. nie przelewalam kwiatow, przed ppodlaniem sprawdzalam ziemie palcem... najwyrazniej musialy sie gdzies ukryte przechowac :sad: ... teraz juz chyba musze zastosowac chemiczne sposoby :sad: powiedz mi jeszcze ktory z tych preparatow jest lepszy, tzn skuteczniejszy? co na 100% zabije to robactwo?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 18:10   

Którykolwiek kup. Jeśłi nie będzie problemu bo to koniec sezonu i różnie z zapasami bywa.

lipka10 

Wysłany: 21 Październik 2007, 15:58   

A ja mam pytanko. Mialam wcześniej mszyce na hoi i przeniosly się potem na fiolki i gloksynie.Wzięlam je oplukalam wodą a u gloksyni i fiolka zagniotlam duże mszyce.Przez jakiś czasmialam spokuj ,ale potem pokazaly się znowu.Kupilam środek na mszyce ,ale przyznam się bez bicia ,że nie mialam kiedy zastosować go na moje kwiatki.Teraz jest już chlodno i mszyc nie widać od dawna mimo że nie stosowalam żadnego środka chemicznego.Podejrzewam ,że mszyce pochowaly sie do ziemi na zimę.Powiedzcie mi kobietki czy teraz jest jeszcze sens sprysania roślin środkiem przeciwko mszycom czy poczekać na walkę z nimi do wiosny kiedy znowu powychodzą z ziemi.Obawiam się jesnak tego ,że jak będe zwlekać to podjedzą mi korzenie kwiatków i one mi zmarnują się.A z drugiej strony nie wiem czy preparat podziala na mszyce ,które sa w ziemi :roll:

BASIA TEL 

Wysłany: 21 Październik 2007, 17:33   

mszyce jak zaatakują roślinkę ,czy pączka kwiatowego to ją oblepia tyle ich jest ,wymycie je wypłuka ,nie wiem czy schowały się one sie odzywiają rośliną że ona umiera ,może to nie były mszyce ,wrzuć w gogle mszyce i zobaczysz jak wyglądają ,są różne białe ,zielone ..

lipka10 

Wysłany: 24 Październik 2007, 19:06   

To mszyce ,te zielone na listkach byl też taki pylek biely-to [prawdopodobnie skrzydelka mszyc ,które je zrzucily

Odpowiedz do tematu