Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to mszyce??
Autor Wiadomość
katarzynka 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 09:29   Czy to mszyce??

CZY TO MSZYCE??POMÓŻCIE! wiem, dla was pewnie to trochę głupie pytanie, ale ja NAPRAWDE nie wiem jak wyglądają mszyce. Nigdy wcześniej nie hodowałam kwiatków a tu od kilku miesięcy mam ich kilka, dostałam w prezencie na nowe mieszkanie. Więc dbam, podlewam, dwa kwitki zniszczyłam przez nadmiar wody, bo myślałam że usycha, więc więcej mu i więcej wody... :oops: Wykończyłam, teraz wiem jak poczytałam wasze forum..No ale teraz następny problem.
1. Na paprotce, która od dwóch tygodni usycha w zastraszającym tepie pojawiły się białe kropeczki, czy to mszyce? Bo dużo piszecie jak z nimi walczyć ale dla takiego laika jak ja , proszę napiszcie: JAK ONE WYGLADAJĄ?? ruszają się, tak? bo te kropeczki białe sie nie ruszają.
2. A n amoich pieknych surfiniach na balkonie jest pajęczyna. ale taka delikatna. ita surfinia chyba usycha...ale podlewam sumiennie!
Proszę znajdzcie troche czasu i mi odpowiedzcie! Pozdrawiam wszytkich na tym forum.

rene10x 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 11:23   

moze jakies zdjecja wyslesz

katarzynka 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 11:42   

nie mogę nic wysłać, bo aparat od tygodnia zepsuty. A tak z opisu to nic nie wynika? To może tylko powiedzcie czy mszyce są białe czy czarne? czy widać im jakieś małe nóżki, skkrzydełka czy coś??

ewalukas 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 11:59   

To z pajęczynką to pewnie przędziorki :evil: Jeżeli szybko się za to nie weźmiesz to możesz się pożegnać z kwiatkiem :roll:

kasia 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 11:59   

mszyce sa zielone lub czarne,widac im nozki jak sie ma dobre oczy :cool: biale ze skrzydełkami to maczliki,jednak tylko zdjecie da pewnosc ze to na pewno to.To jest mszyca

http://foto.otwarty.pl/zdjecie,1819,mszyce.html

tu wyszukaj sobie maczlika,mszyce,przędziorki

http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/14.html

a tu lepsza fotka maczlika

http://podszarotka.republ...%2Fmaczlik.html

ewalukas 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 12:01   

a co do tych przędziorków jeszcze...nawet jeśli będziesz nadal sumiennie podlewała to roślinka i tak padnie. przędziorki ją niszczą i dlatego usycha.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 14:29   

Ustal na podstawie obrazków jakiego masz szkodnika i tu, w tym dziale znajdziesz na niego srodki.
Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 15:45   

Małe sprostowanie mszyce są róznego koloru także białe. Poza tym mszyce też są uskrzydlone co któreś pokolenie wówczas wyglądaja jak mączlik. Po przelocie na daną rośłinę zrzucaja skrzydła i można wówczas zaobserwować i białe kropki(same skrzydła) i owady.

mszyca

uskrzydlona na szybko nie mogłam znajeźć innego gatunku

maczlik z wszystkimi fazami rozwojowymi. Maczlik tak się nazywa nie tylko dlatego, że jest biały ale jego ciało i skrzydła pokrywa meszek i wygląda jak przyprószony mąką i jeszcze jedno muchy latają i to jest pierwszy sygnał pojawienia sie mączlika

Jasny może być także wciornastek ale wówczas liść zamienia się w siateczkę zielono żóltawą lub białawą (podobnie jak u przędziorka) potem szybko zasycha. Owad ma przecietnie 1-2 mm. Często widać czarne kupki odchodów oczywiście też wielkości mikroskopijnej ale dostrzegane gołym okiem i wypukłe w dotyku.

katarzynka 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 16:07   

Obawiam się ze jest jeszcze gorzej. Bo jest diagnoza, pana ze sklepu z roślinami, który obejrzał liśc. To podobno TARCZNIK. Słyszał ktoś o nim? Ktoś z nim walczył ? Wygrał?? POdobno samice są większe , brązowe a samce mniejsze białe. U mnie jest widoczne już to i to. A raczej oni i one. Mam jakiś środek ale ten wspomniany pan mówił że jest za gorąco iten środek nie zadziała. WOLAŁABYM JUŻ TE ZWYKŁE BANALNE MSZYCE.

Teśka 

Wysłany: 17 Lipiec 2007, 18:48   

katarzynka napisał/a:
ARCZNIK. Słyszał ktoś o nim? Ktoś z nim walczył ?

Katarzynka wejdź w temat na naszym forum _Choroby i szkodniki - i tam znajdziesz o tarcznikach bardzo dużo i to jak z nimi walczyć. Ja miałam na oleandrze jakoś się udało ale ledwie. W nagrodę dla mnie ma dużo pączków. Wdzięczny bo miałam go wyrzucić (cierpliwości mi już brakowało)
Powodzenia życzę ale będzie ciężko!

Odpowiedz do tematu