Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to wciornastki?:(
Autor Wiadomość
Judyta 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 09:28   Czy to wciornastki?:(

To są zdjęcia liści kalamondyny. Te czarne kropki to kupki wciornastków? :( Po za tymi kropkami nie widzę żadnych objawów tzn. nie ma robaków, ani srebrnych plamek. Natomiast roślina gubi bardzo dużo liści. Nieznacznie żółkną wzdłuż nerwu głównego i zostaje po nich tylko ogonek. Już długo szukam przyczyny i nic :( . Może Wy mi pomożecie.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 14:41   

Nie to nie są odchody wciornastów. Jak się przyglądniesz przez lupę to zobaczysz, że te wybroczyny są pod skórką. A to sygnalizuje, że problem jest w ziemi i twoim postępowaniu z rośliną. Choroba jeśli jest to może być ufektem osłabienia rośłiny przez niewłaściwe wrunki hodowlane.

Judyta 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 15:51   

Szczerze mówiąc to mi ulżyło, już mam dosyć walki ze szkodnikami. A tak na marginesie: to super forum, jesteście niezawodni. Dzięki Zoe- po raz kolejny ;)

gos333 

Wysłany: 14 Październik 2007, 14:45   Pomocy

Witam
Moje wszystkie kwiaty zostały zaatakowane właśnie jakimś paskudztwem... na liściach są takie małe czarne kropki nie ruszają się chyba.... ale zauważyłam na nich również takie małe czarne wijące się a na dodatek skaczące ohydne robaki ... wszystko mnie swędzi pomocy .. kropki wyglądają jak na zdjęciach...
Postaram się dodać swoje .. ... Potrzebuję pomocy
Mąż zagroził wyrzuceniem wszystkich roślin :cry:

Marynia 

Wysłany: 14 Październik 2007, 14:49   

Gos333 a gdzie te robaki skaczą i wiją się w ziemi czy na liściach.
Wklej może ostre zdjęcia a pomo na pewno uzyskasz.

gos333 

Wysłany: 18 Październik 2007, 20:50   

witam
dziś zrobiłam zdjęcia .... pomocy.. nie wiem czy będą wystarczająco wyraźne... na zdjęciach moje drzewko szczęscia oraz anturium... [IMG]
tu widać mojego rob...926fm.jpg[/IMG]

drzewo nie ma już prawie liści ... a anturium wygląda jakby miało ospę .. proszę o pomoc... tracę cierpliwość

kasia 

Wysłany: 18 Październik 2007, 20:55   

nie wiem co jest drzewku,ale to drugie to ma albo wciornastki albo przedziorki,zdjecie za mało widoczne.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 19 Październik 2007, 00:02   

Proponuję najpierw prysznic (doniczkę można owinąć foliówką, żeby ziemi nie zalać), a jak rośliny obeschną oprysk Karate albo innym środkiem, który truje i przędziorki i wciornastki.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

gos333 

Wysłany: 19 Październik 2007, 22:00   

dziękuję bardzo mam nadzieję że pomoże ... jakby nie pomogło na pewno dam znać i wtedy to już się zaczaję na mojego robala który spędza mi sen z powiek ...
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
gos333 :grin:

Odpowiedz do tematu