Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
DRACENA - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 21:07   

Podlej doniczkę 0,2 % (2 ml środka na litr wody)Topsinem. Dobrze by było usunąć te porażone rośliny.

Po tygodniu zabieg powtórzyć. Niemniej będziesz miała sporo szczęścia jak zapobiegniesz dalszemu więdnięciu i obumieraniu rośliny.

Adka_ 

Wysłany: 6 Maj 2007, 09:52   

a co zrobic, aby kot nie obgryzał draceny?

kasia 

Wysłany: 6 Maj 2007, 10:08   

jedynym wyjsciem jest postawienie draceny poza zasiegiem kota

Jagienka 

Wysłany: 19 Maj 2007, 10:22   

Mam problem z draceną lemon. Liście przebarwiają sie, powstają małe kropki, które są przezroczyste, potem zlewają się i większa część liścia jest przezroczysta/transparetna. Nie widzę żadnych szkodników. Odżywkę daję regularnie. Czy ktoś może wie, czy się tym przejmować?

kasia 

Wysłany: 19 Maj 2007, 10:27   

Jak nawozisz?moim zdaniem to albo przenawozenie (pomoze przeplukanie podłoza pod biezaca woda-kilka minut,potem osuszenie bryły gazetami,nie podlewanie przed dłuzszy czas)albo choroba grzybowa-plamistosc lisci.Zdjecie by duzo pomogło.Jak nie mozesz to przepłucz ziemie jak napisałam na koniec podlej rozworem topsinu przeci chorobom grzybowym

Jagienka 

Wysłany: 19 Maj 2007, 12:08   

Nie mam aparatu, wiec zdjecie odpada. Na grzyba to nie wygląda, bo to są małe przezroczyste punkty. Trochę tak, jak by tkanka w środku się degenerowała i zostawała sama "skórka". Liście wyglądają trochę tak jakby były ściśnięte i straciły sok. Nie mam zwierza który bo coś kwiatkom robił. Roślinkę obejrzałam dokładnie brak szkodników - chyba, że może być coś w korzeniach? Ziemiórek nie ma, więc może coś innego? Nawóz daje co jakieś dwa tygodnie - inne draceny rosną pięknie. Mogę spróbować środka grzybobójczego - nie zaszkodzi raczej?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Maj 2007, 18:39   

Jagienko weź lupę. Być możę oprócz tych wyssanych miejsc zobaczysz czarne punkciki.

To świadczyłoby o wciornastku. Jego też nie tak łatwo zobaczyć po okresie przepoczwarczenia.

Jagienka 

Wysłany: 21 Maj 2007, 13:06   

Dziękuję, będę dalej bacznie obserwować i zobaczymy, co to za cholera ;)

pakosta 

Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 08:39   

Witam.

Mam problem. W biurze stoi dracena, stoi już pół roku. Do kwietnia nic się z nią nie działo, teraz zaczynają jej więdnąć liście (robią się całe brązowe, jakby suche?) a te które są nadal zielone robią się miękkie i pozwijane. Podlewana jest raz w tygodniu, ale w biurze jest bardzo mała wilgotność powietrza. Co to może być?

Dodam że jestem kompletnym laikiem w kwestii roślin, i kompletnie nie mam do nich ręki, nawet kaktusa udało mi się zasuszyć.

kasia 

Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 08:43   

albo zasuszenie,albo zalania albo choroba grzybowa.Zdjecie by pomoglo.Kiedy była przesadzana i w jakim miejscu stoi?

Odpowiedz do tematu