Mam problem z draceną lemon. Liście przebarwiają sie, powstają małe kropki, które są przezroczyste, potem zlewają się i większa część liścia jest przezroczysta/transparetna. Nie widzę żadnych szkodników. Odżywkę daję regularnie. Czy ktoś może wie, czy się tym przejmować?
Jak nawozisz?moim zdaniem to albo przenawozenie (pomoze przeplukanie podłoza pod biezaca woda-kilka minut,potem osuszenie bryły gazetami,nie podlewanie przed dłuzszy czas)albo choroba grzybowa-plamistosc lisci.Zdjecie by duzo pomogło.Jak nie mozesz to przepłucz ziemie jak napisałam na koniec podlej rozworem topsinu przeci chorobom grzybowym
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Nie mam aparatu, wiec zdjecie odpada. Na grzyba to nie wygląda, bo to są małe przezroczyste punkty. Trochę tak, jak by tkanka w środku się degenerowała i zostawała sama "skórka". Liście wyglądają trochę tak jakby były ściśnięte i straciły sok. Nie mam zwierza który bo coś kwiatkom robił. Roślinkę obejrzałam dokładnie brak szkodników - chyba, że może być coś w korzeniach? Ziemiórek nie ma, więc może coś innego? Nawóz daje co jakieś dwa tygodnie - inne draceny rosną pięknie. Mogę spróbować środka grzybobójczego - nie zaszkodzi raczej?
Mam problem. W biurze stoi dracena, stoi już pół roku. Do kwietnia nic się z nią nie działo, teraz zaczynają jej więdnąć liście (robią się całe brązowe, jakby suche?) a te które są nadal zielone robią się miękkie i pozwijane. Podlewana jest raz w tygodniu, ale w biurze jest bardzo mała wilgotność powietrza. Co to może być?
Dodam że jestem kompletnym laikiem w kwestii roślin, i kompletnie nie mam do nich ręki, nawet kaktusa udało mi się zasuszyć.