Nie była przesadzana, tzn w lutym przybyła już w doniczce od zaufanej kwiaciarki. Stoi pod oknem, jednak chyba nie ma dużo słońca bo okno jest od strony wschodniej a światło jest częściowo przysłaniane przez inny budynek.
Zdjęcie uda mi się wstawić dopiero w czwartek, ale z pewnością wstawię.
Pień jest twardy ale na jednym drzewku (bo one są jaby 3 oddzielne roślinki w jednej doniczce) na samym dole kora odstaje od pnia, tzn jak się dotknie to czuć że między korą a pniem jest przestrzeń.
Utnij z tego chorego czubek i ukorzeń. Resztę zetnij nisko i wówczas będziesz widzieć. Jeśli tak będzie to będziemy kombinować z chemią bo to będzie znaczyło, że choroba zaczyna się od korzeni.
mama dostała piękną dracenę od mojego brata. Było to kilka roślin w jednej doniczce, trzy niskie i jedna wysoka. na nie szczęścei coś się z nią zaczęło dziać. na początku jedna mała zaczęła gubić liści, nie nadążałam sprzątać! potem druga, wszystkie miały miękkie pnie. trzeciej też nie uratowałam, zabrałam się za dużą. wyczyściłam korzenie, przebrałam z tamtych suchych i zgniłych. wypłukałam i wsadziłam do nowej doniczki. jednak i ona nie za chętnie rosła, zaczęła gubić liście, a po kilku dniach pień stał sie przy ziemi miękki. ucięłam więc czubki (trzy) podsuszyłam przesypałam ukorzeniaczem i wsadziłam do ziemi.
w jaki sposób mogę jeszcze pomóc tej roślince??? widzę że mama przywiązała sie mentalnie do tego kwiatka i nie chce by zwiędł. mama liczy na mnie bo tak sie akurat składa że uważa mnie za kwiatowego speca. a ja po prostu lubię kwiaty, mam ich dużo, a w kwestii chorób i szkodników nie wiele się znam bo jakoś nigdy nie było z niczym większego problemu.
Powinny sie ukorzenic choc ja na poczatku podpedzilabym je w wodzie z weglem drzewnym.Ale jezeli odciełas ped powyzej zgniłego miejsca zasypałas ukorzeniaczem i do ziemi to powinien sie ped ukorzenic.Czesto spryskuj i nakryj jakims workiem przezroczystym lub szkłem jezeli wielkosc rosliny na to pozwala,wietrz codziennie
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
nie napisałam o tym jednak trzymałam ją w wodzie po tygodniu pędy zaczęły gnić! a jaki smród!!!! ucięłam jeszcze powyżej zgnilizny i wtedy wsadziłam. boje sie że nic tego nie będzie.
pędy gdy je wsadzałam były twarde i nie wydaje mi sie by nosiły znamiona jakiejś zglinizny. czy można podlewać ją czymś co wspomogło by jej regenerację i powrót do zdrowia???
Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 20:03 Moja dracenka żółknie, pomocy
Witam.
Moja dracena zaczęła żółknąć. Kupiłam nową doniczkę i wymieniłam całkowicie ziemię. Przestałam podlewać, ponieważ myślałam, że ją przelałam. Kilka pierwszych dni było wszystko ok. Po 5 dniach znowu zaczęła żółknąć i to na większą skalę. Nie ma żadnych pajęczynek ani białych robaczków. Zauważyłam natomiast w ziemi żółte kuleczki, po rozgnieceniu niektóre są puste w środku, inne mają zieloną maź. Kuleczki te są w wielu kwiatkach (może były w ziemi), ale tylko dracenka mi schnie.
Błagam o pomoc. Kiedyś miałam w ziemi małe czarne muszki wielkości główki od szpilki, teraz znalazłam tylko jedną. Kwiatkom zaaplikowałam pałeczki chemiczne firmy Substral, poprzednio pomogły. Co to może być? Jak mam ratować moją dracenkę?