Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Mam odciąć mojej "podopiecznej" "głowę"? Przecież ona jest wyższa ode mnie, mam ją od dziecka ponad 12 lat. Nie wyobrażam sobie by ona nie stała przy moim łóżku. A nie mogę jej po prostu spryskać jakimś Topsinem czy innym podobnym. Czytałam Twoje opinie Zoe w innych tematach.
Elusiu jeśli dracena po powiedzmy miesiącu nie podejmie współpracy, czyli albo przestanie gubić liście albo pokaże się nowy liść to nie będziesz mieć innego wyjścia.
Ja swojej ścięłam pęd na wysokość 10 cm nad ziemią i po 2 miesiącach zamiast 1 pędu miałam pięć nowych. To jest sposób na odmłodzenie rośliny. Nie mówię byś tak zrobiła, ale przyjdzie taki czas, że innego sposobu nie będzie.
Elusiu jeśli dracena po powiedzmy miesiącu nie podejmie współpracy, czyli albo przestanie gubić liście albo pokaże się nowy liść to nie będziesz mieć innego wyjścia.
Doceniam Zoe Twoje rady. Postanowiłam walczyć o dracenę wszelkimi sposobami. Kupiłam Topsin i podlewam nim moją dracenkę, dziś zrobiłam to trzeci raz. Mam pewne wątpliwości czy dobrze robię, ale staram się. Nie zauważyłam, by ona nie wypuszczała nowych liści, wydaje mi się, że rośnie. Cały czas jednak gubi liście, natomiast sądzę, że już nie na taką skalę. Te liście, które już zaczęły żółknąć przez swój środek, straci napewno. Dracena ma trzy odnóżki i szczególnie z jednej wypadają liście. Dlaczego? Przecież to jedno drzewko.
Wybacz Zoe, ale nie mogę się pogodzić z tą myślą, że muszę jej uciąć czubek. Czy to pomoże? Wydaje mi się, że jeżeli to grzybica, to ścięcie nic nie da. Powiedz mi proszę ile czasu i ile razy powinno się podlewać Topsinem. W instrukcji nie jest napisane, albo ja nie umiem czytać.
Na mojej dracenie zauważyłam małe szare robaczki i białe przecinki na spodzie liści. Na całości liścia pojawiają się białawe plamy, a następnie usychają. Czy ktoś wie co to jest i co z tym zrobic???
A możesz mi powiedzieć kiedy jej się poprawi. Dlaczego nic nie mogę zrobić? Czemu nie ma na to środka? Co to jest za choróbsko?
Zoe, ja bardzo polegam na Twojej opinii. Co mi polecisz zrobić, to zrobię, tylko muszę mieć gwarancję, że drzewko odżyje. Utnę jej końcówkę, ale muszę mieć pewność, że dracenka nie uschnie, tylko będzie żyć dalej.
To zdjęcie zostało zrobione po pierwszym podlaniu Topsinem.
Elusiu. Jak masz grypę to po wzięciu jednej czy nawet 3 tabletek natychmiast jesteś zdrowa? Tak samo u rośliny musi upłynąć jakiś okres czasu. Poza tym żadna rośłina też nie jest wieczna. Dlatego twoje kłopoty mogą wyniknąć z powodu starzenia sie rośliny. Tak jak pisałam jeśłi nie podejmie współpracy przez miesiąc odmłodzenie będzie jedynym wyjściem.