Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
DRACENA - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Elusia 

Wysłany: 26 Lipiec 2007, 21:50   

Więc dobrze. Muszę przygotować się ma ucięcie. Podaj mi tylko dokładne wskazówki. Dracenka ma 3 pędy. Czy obcinam wszystkie 3, czy tylko ten najbardziej zagrożony? Czy mogę uciąć mniej więcej w połowie czy tylko 20 cm, licząc od góry? Co robię z nowymi pędami? Mam je zasadzić w innej doniczce, mocno podlewać i czekać, aż wypuszczą korzenie. A co ze starą draceną? Podlewam ją normalnie i czekam, aż wypuści liście. Dobrze zrozumiałam, czy gdzieś się mylę? To ile tych pędów mam uciąć?

Przepraszam, że jestem taka namolna i dociekliwa, ale bardzo kocham wszystkie swoje roślinki. Muszę wszystko wiedzieć dokładnie by nie popełnić większych błędów.[/hide]

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Lipiec 2007, 16:55   

Czy z 1 pędu czy z wsystkich trzech to zależy od ciebie. Jak zrobić sadzonkę przeczytasz na w wątku o rozmnażaniu dracen i w przyklejonym temacie o sadzonkach pędowych pólzdrewniałych. Na starej dracenie jak zetniesz tylko 1 pęd czyli sadzobkę o długości 20 cm. to pozostały badyl utnij na długości 15 cm nad ziemią i wyrzuć. Potem już czekaj na wypuszczenie nowych pędów. To może potrwać więcej niz miesiąc.

Kfiatkowa 

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 11:05   Dracena lucky bamboo, czy to szkodniki?

Na dracenie lucky bamboo zauważyłam na łodydze czerwone plamki w kilku miejscach. Od czasu kiedy ją kupiłam nie spryskiwałam jej, a niedawno to zrobiłam. Może to zaszkodziło? Nalewałam jej też odstanej wody z kranu ( nie przegotowanej) i nalałam płynnego nawozu do kaktusów. Czytałam gdzieś że to może przędziorki. Co to może być?

tellerka 
Moderator

Wysłany: 28 Lipiec 2007, 18:33   

Przędziorki nie produkują 'czerwonych plamek' - poczytaj o przędziorkach w dziele szkodniki... :roll:

Simo 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 11:36   

Mam serdeczną prośbę o pomoc. Coś niedobrego dzieje się z moim kwiatem :???: :
http://picasaweb.google.pl/skrawczyk77/Dracena
Bardzo mi zależy na jego uratowaniu.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 18:45   

Musisz napisać jak obchodzisz się z kwiatkiem. Wygląda na to, że ma mokro w doniczce.

Jeśli ziemia jest mokra to wyjmij kwiatka z doniczki i sprawdź czy mokra jest cała czy tylko wilgotna. jeśłi jest mokro a nie ma objawów gnicia korzeni to musisz zawinąć bryłę ziemi w kilka warstw ręcznikapapierowego lub innej ścierki i lekko wygnieść nadmiar wody. Wsadzić z powrotem i z następnym podlewaniem poczekać aż ziemia przeschnie. To znaczy wkładasz palce do doniczki dośc głeboko i jeśłi nie wyczujesz wilgoci to podlewasz. Nie sugeruj się wierzchnią warstwą.
Jeśłi są objawy gnicia korzeni to niestety zabieg pozbycia się wszystkich nadgniłych korzeni i jak najwięcej tej mokrej ziemi i zastąpienie jej świeżą.

Po wykonanej pracy usuń te zeschłe liście i opryskaj roślinę Amistarem. Tylko trzymaj się instrukcji.

Simo 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 20:57   

Wygląda na to, że rzeczywiście zapędziłem się z podlewaniem :oops: . Niestety, gdy widzi się żółknące liście, pierwsze wrażenie jest takie, że roślina wysycha. I jest coraz gorzej i gorzej. Ostatnio zacząłem podlewać nawet co dwa dni. Dziś dowiedziałem się, że dracenę podlewa się góra co 1,5 tygodnia (?). Dopóki roślina wyglądała zdrowo, nie przywiązywałem do podlewania zbyt wielkiej wagi i robiłem to dużo rzadziej. A teraz zacząłem się starać i podlewać coraz więcej moją "biedną, chorą roślinkę" :roll: . Na szczęście doniczka ma otwór od spodu i nadmiar wody miał ujście.

Korzenie wyglądają chyba nieźle - są jasne. Natomiast bryła ziemi jest mocno wilgotna, ale wody z niej raczej nie wycisnę. Zostawiam jak jest - zaprzestaję tylko podlewania na 3-4 tygodnie. Może po tygodniu lub dwóch zacznę co parę dni lekko zraszać liście. Dobrze kombinuję? Czy może aż tak drastyczna i nagła zmiana warunków może zaszkodzić jeszcze bardziej? :???:

Co do Amistaru, to rozumiem, że podejrzewasz jakieś pleśnie/grzyby? :neutral: Czy to te jasne, później ciemniejące plamy w środkowej części liści mogą o tym świadczyć? Czy może te przebarwienia też mają po prostu związek z nadmiarem wody? A może światło? Roślina ma bezpośrednie światło słoneczne (wiem, że za nim nie przepada) tylko rano, dość krótko - do około godziny 10-11. Później światło rozproszone, ale raczej sporo, bo stoi, jak widać na zdjęciach, tuż przy oknie.

Dzięki serdeczne Zoe. Pozdrawiam.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 1 Sierpień 2007, 19:00   

"Na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą" tak mówi przysłowie. Z rośliną podobnie. Więc opsyk zpobiegawczy jest potrzebny.

Nie czekaj aż ziemia wyschnie wcześniej zacznie si ę proces gnilny w środku bryły korzeniowej i już rośłiny nie odratujesz. Wyjmij z doniczki, usuń tyle ziemi ile sie da nie uszkodzając zbytnio korzeni i posadź do tej samej doniczki uzupełniając świeżą ziemią. Ta żwieża ziemia nie podlana zapewni dostęp powietrza do korzeni i zarazem będzie działała jak bibuła.

Kasia224 

Wysłany: 5 Sierpień 2007, 17:19   Problem z moją draceną:(

Witajcie,
Moja roślinka po przesadzeniu (to było jakiś miesiąc temu) też zaczęła chorować. Dolne liście systematycznie żółkną i opadają. Oto fotki http://picasaweb.google.com/basiuk224/Dracena
Liczę na Waszą pomoc :grin:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 5 Sierpień 2007, 17:58   

Przyczyn może być wiele. Sprawdź stan ziemi w doniczce włóż palce i napisz czy ziemia jest wilgotna mocno czy tak trochę. Ta donica ma odpływ czy nie, Napisz wszystko o jej warunkach w jakich stoi i o twoim się z nia obchodzeniu.

Odpowiedz do tematu