Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
DRACENA - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Syriuszka 

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 20:55   

Witam,

Od 4 lat mam dracenę, ostatnio zauwazyłam ze zacznają jej usychać dolne liscie.
Usychają całe, zwijając sie przy okazji.
Początkowo 2-3 tygodniowo, a w ciagu ostatnich 3 dni 8.
Obejrzałam liscie dokładnie - nie ma oznak jakiś robaczków czy czegoś podobnego ani na zdrowych a ni na uschnietych lisciach.
Za to w doniczce zauważyłam jakąś białą maź - coś w dotyku jak pianka do golenia, albo bita śmietana. Była tylko jedna taka "pianka". Usunęłam ją.

Dodam, ze podlewam ją 2 razy w tygodniu (do tej pory to się sprawdzało) a zraszam raz w tygodniu. Ostatnio przesadzana była w maju, ma wystarczająco dużą doniczkę. Stoi na podłodze obok wschodniego okna.

Nie wiem czy to istotne, ze dolne liście ma takie "smutne"a górne "radosne" :-) .

Dziękuję za pomoc.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 21:49   

Syriuszka napisał/a:
pianka do golenia

Przychodzi mi na myśl skojarzenie z Pienikiem (bodajże tak sie nazywa), to taki szkodnik, który tworzy wokół siebie piankę, ale nie mam pojęcia skąd miałby się wziąć w twoim domu ? Raczej pałęta się po ogrodach...
Natomiast podlewanie 2 razy w tygodniu wydaje się zdecydowanie za często jak na potrzeby draceny, a skoro mówisz, że tak robiłaś przez 4 lata to może miałaś inne podłoże - szybciej przesychające ?

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Boo77 

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 09:05   

Tak początku - Dzień Dobry wszystkim - jestem tu nowa :)
I totalnie zielona jeśli chodzi o kwiaty :oops: Wszystkie moje kwiatki, słownie cztery, rosną sobie tak jak je dostałam bądź kupiłam. Nie robię z nimi nic specjalnego, bo się na tym nie znam.
Ale ostatnio mam duży problem z draceną która kupiłam kilka miesięcy temu i to już mnie bardzo zmartwiło.
Otóż moja dracena dostała białych, małych "bobków". Takie malusie, lekko podłużne pałeczki, zbierają się w miejscach z których zaczynają się liście oraz na początku liści. Taki liść w kilka dni schnie, brązowieje i odpada :(

Pewnie wiecie co to i co z tym zrobić :)
Będę wdzięczna za pomoc żółtodziobowi kwiatkowemu :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Sierpień 2007, 13:40   

Rozumiem, że te "bobki" nie rozrastaja się i są cały czas białe.

Kup środek chemiczny o nazwie Karate (w sklepie ogrodniczym)i opryskaj. Przy sporzadzaniu cieczy roboczej trzymaj sie instrukcji. Jak zrobisz za silny poparzysz rośłinę jak za słaby to nic nie zwojujesz.

Boo77 

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 12:01   

Zoe napisał/a:
Rozumiem, że te "bobki" nie rozrastaja się i są cały czas białe.

Kup środek chemiczny o nazwie Karate (w sklepie ogrodniczym)i opryskaj. Przy sporzadzaniu cieczy roboczej trzymaj sie instrukcji. Jak zrobisz za silny poparzysz rośłinę jak za słaby to nic nie zwojujesz.

Przepraszam za brak odpowiedzi, ale nie dostałam maila z powiadomieniem :(

Bobki nie rosną i są wciąż białe ale namnażają się :( widziałam też chyba pojedyncze na pieńku. Zaraz lecę po Karate :)
Dziękuje. Jak naładuję baterie, to wstawię zdjęcie owych bobków :)

madzka 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 22:57   

czyżby sezon na białe "bobki" na dracenie? Mam ten sam problem od 3-4 tygodni i niestety rozrósł się :sad: . Dziś kupiłam jakieś cudo BIOCHRON AL, zobaczymy czy sobie poradzi , jak nie to również lecę po Karata. szkoda kwiatka, bo śliczniusi był.

GOCHA 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 15:51   

Pomocy!
Po remoncie w domu moja dracena pokryła się warstwą pyłu. Wsadziłam ją pod prysznic, zraszałam przez kilka dni, ale w dalszym ciągu była zakurzona. Kupiłam nabłyszczacz i potraktowałam ją nim. Przez kilka dni była piękna, a teraz stopniowo żółknie, schnie i opada. Próbuję znów prysznica żeby to zmyć ale chyba wnikło na dobre. CO ROBIĆ?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 17:44   

Zetnij tak 20 cm nad ziemią. Nawet jeśli będzie tylko goły pień to powypuszcza z pąków śpiących. Ze szczytowej partii zrób sadzonkę.

I zapamiętaj. Nabłyszczacza można użyć tylko do roślin, których liście pokryte są warstwą wosku Np fikus sprężysty.

GOCHA 

Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:14   

Aż tak drastycznie!
Mówiąc moja dracena miałam na myśli 3 rośliny w jednej donicy a każda z nich ma już po 3 ,,korony". Poczekam jeszcze kilka dni, jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie trzeba będzie działać. Chyba się popłaczę.
Dzięki Zoe.

copiatko 

Wysłany: 23 Sierpień 2007, 21:09   

Chyba jakies fatum wisi nad moimi kwiatkami, czy co. Ciagle cos sie z nimi dzieje. Wczoraj myjac dracene zauwazylam ze miejscami zaczynaja zasychac jej liscie, ale nie sa to szpice. Na pierwszym zdjeciu ta ciemniejsza plamka w "zaschnieciu" jest jeszcze wilgotnym miejscem po niedawnym prysznicu.

http://www.fotosik.pl/pok...96e3250cd1.html
http://www.fotosik.pl/pok...7b20a1d1ea.html
http://www.fotosik.pl/pok...5321b655c6.html
http://www.fotosik.pl/pok...3800fe1335.html
http://www.fotosik.pl/pok...f81afca80d.html

Dzisiaj na jej pniu zobaczylam bialy osad. Pewnia grzyb. Co dziwne wczoraj go nie widzialam, a jest go sporo. A moze to efekt wczorajszego mycia?

http://www.fotosik.pl/pok...94540ea587.html

Dracena stoi w dosc jasnym miejscu ktore jej odpowiada, bo rosnie jak szalona i nie wygina sie do swiatla. Pol roku temu byla przesadzana, miesiac temu nawozona. Podlawam ja ok. co 14 dni i raczej nie spryskuje. Czy to zasychanie ma cos wspolnego z tym grzybem, czy to cos innego?

Odpowiedz do tematu