Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
DRACENA - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
iza

Wysłany: 4 Październik 2005, 16:38   Dracena krzywa a na dodatek rośnie tylko w liście

Cześć
Czy ktoś wie dlaczego moja dracena się przekrzywia (zresztą mam jeszcze jedną dracenę i małą youkę) i one też się przekrzywiają Na dodatek te drzewka rosną mi tylko w liście i w korzenie w dodatku ta dracena najbardziej przegięta robi się żółta Przesadzałam je wszystkie na wiosne wszystkie dostały większe doniczki przez jakiś czas było ok do teraz . Czy ktoś wie dlaczego te roślinki mi się przekrzywiają. Czy to jest jakaś choroba jak sobie z tym poradzić I co zrobić żeby ta roślinka rosła równomiernie tz zarówno w liście jak i w długość

Agula

Wysłany: 3 Listopad 2005, 19:31   

moze przekrzywia się w stronę światła dracena nalezy do palmowatych i potrzebuje odpowiedniej doniczki szerokiej u góry wąskiej na dole nie martw się widziałam juz różne dziwolągi -draceny. nie powinna mieć też zbyt dużej doniczki bo wtedy rośnie w korzenie .przeczekaj

Blanka

Wysłany: 3 Listopad 2005, 22:31   

wcześniej stała w jaśniejszym miejscu może?

belka

Wysłany: 19 Listopad 2005, 07:46   chora dracena

witam
moja dracena od kilku dni ma brazowe plamy na lisciach, na poczatku byly to tylko 2-3 liscie, w tej chwili jest ich coraz wiecej. co jest nie tak? za suche powietrze? za duzo podlewania? co mam zrobic? wyciac te chore liscie? prosze o pomoc.

kiay

Wysłany: 30 Listopad 2005, 11:04   chora dracena

Witam :D czytałam na necie, że Draceny rzadko atakowane są przez choroby grzybowe za to czasami dotyka je antraknoza lub grzybowa plamistość liści, która powoduje powstawanie brązowych plam. Zaatakowane liście zamierają. Najprawdopodobniej to dotknęło Twoją dracenę. Chorą roślinę możesz opryskać preparatem Topsin M lub Rovral 50EC i mimo,że oba te środki są toksyczne to nie ma pewności, że pomogą. Najlepiej wtedy dracenę wyrzucić,bo choroba może się przenieśc na inne rośiny. :shock:

ankabro

Wysłany: 30 Listopad 2005, 18:48   

Witam,
nie mozna tez zapomniec, ze zaczal sie sezon grzewczy i wilgotnosc powietrza drastycznie zmalala w mieszkaniach. To tez moze byc przyczyna schniecia lisci-zazwyczaj od konca sie zaczyna.
Nie mozna oczywiscie wykluczyc choroby-najlepiej obciac liscie-jesli to koncowki to tylko kawalek, spryskac profilaktycznie preparatem przeciwgrzybicznym jak zaproponowala poprzedniczka i zwiekszyc wilgotnosc powietrza wokol rosliny np.przez ustawienie jej na tacce z mokrym keramzytem, ktory zwieksza powierzchnie parowania wody.
Powodzenia

Stelma

Wysłany: 16 Lipiec 2006, 18:54   DRACENA - choroby i szkodniki

Kilka miesięcy temu kupiłam dracenę, niedługo potem przesadziłam ją do nowej, większej doniczki. Jakiś czas temu zauważyłam pod kilkoma górnymi liśćmi niewielkie, przezroczyste kropelki, mniej więcej wielkości główki od szpilki. Daja sie łatwo zetrzeć bez pozostawiania jakichkolwiek śladów, lecz po jakimś czasie znów się pojawiają. Nie wiem czy mam się tym przejmować, czy może to jakaś choroba.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Lipiec 2006, 20:45   

Jak masz w domu lupę to sprawdź czy na spodzie liścia nie ma bardzo malutkich pajączków. Sprawdź takrze liście pod światło. Jeśli nie widać jaśniejszych plamek jak od nakłucia igłą i nie ma zielonych 2 mm mało ruchliwych owadów pod spodem liścia tzn, że istnieją jakieś zaburzenia w uprawie. Zastanów się czy nie ma za mokro. Powinnaś podlewać jak wiarzchnia warstwa ziemi przeschnie. Jeśli i tu jest w porządku tzn. że jest to tzw płakanie rołiny wywołane warunkami atmosferycznymi.

Stelma

Wysłany: 16 Lipiec 2006, 21:31   

Dzięki za radę. Co jednak jeśli na i pod liśćmi jest biały nalot, jakby mgiełka czy jakoś tak? Nic się tam nie rusza, nie widziałam żadnych pajączków.

Stelma

Wysłany: 17 Lipiec 2006, 11:11   

Na tej dracenie z kropelkami nie ma nic więcej, za to na drugiej dracenie jest drobna, biała pajęczynka, białe, niewielkie kuleczki od spodu i na liściach, a pod światło widoczne jaśniejsze plamki, jakby od ukłócia szpilką. Czy to jakiś szkodliwy owad? Jak się go pozbyć? Ogólnie dracena rośnie świetnie i tylko z bliska widać, że jest coś na liściach.

Odpowiedz do tematu