Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fikus gubi mase lisci!!
Autor Wiadomość
Asikk 

Wysłany: 7 Maj 2007, 10:38   

Lila, zgadza się jak przycinałam gałązki to puszczał nowe listki. Ale niestety teraz mój jest chory i przycinanie gałązek wcale nie powoduje, że rosną nowe listki. Jak jakiś malutki listek urośnie to i tak schnie :(

Pozdrawiam
Asikk

paolka 

Wysłany: 7 Maj 2007, 10:56   

Mój też gubił liście niemiłosiernie, już prawie łysy był. Jakiś rok temu to było. Obcięłam mu wszystkie gałązki i proszę... Tak wygląda teraz: :lol:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 7 Maj 2007, 13:27   

Szkodniki zwykle atakują te młode, delikatniesze (smaczniejsze :roll: ) listki... uszkodzone zwykle opadają... Ja na Twoim miejscu spróbowałabym pociąć nieco i zawalczyc o kwiatka... co ci szkodzi? :)

Powodzenia :)

igulka2 

Wysłany: 7 Maj 2007, 13:32   

Ja słyszałam, że beniaminki nienawidzą przeciągów.... Może gubienie liści jest spowodowane złym miejscem...

mt 

Wysłany: 7 Maj 2007, 16:07   

Raczej watpie zeby to byl przeciag.Moj benjamin na wlasciwie wszystkich lisciach ma tego tarcznika i gubi liscie w zastraszajacym tepie. :cry: Poradzcie mi jak go przyciac bo nie umiem sie do tego zabrac,na moj rozum to trzeba wszystko obciac..a moze wystarczy oberwac liscie,zostawic galazki i dac rosnac nowym listkom ktore wychodza?tylko ze te nowe jak troszke podrosna tez lapia tego potwora,jak to sie przenosi,z liscia na lisc czy jakos przez srodek rosliny?

kasia 

Wysłany: 7 Maj 2007, 16:18   

nic juz nie obcinaj.Popryskaj,moze zmien srodek,nie wszystkie działaja w ten sam sposob,pryskaj a w koncu sie pozbedziesz.Nie rezygnuj tak łatwo,w ziemi obok korzeni wcisnij tabletki owadobojcze.Zastosuj kilka działan naraz a zobaczysz skutek

mt 

Wysłany: 7 Maj 2007, 16:34   

Nie wiem czy powinnam pryskac w domu a moj benjamin jest duzy, ma ponad metr i jest ciezki.

kasia 

Wysłany: 7 Maj 2007, 16:35   

nie masz wanny?balkonu? bo ja np nie :lol:

Asikk 

Wysłany: 11 Maj 2007, 13:57   

Witam,

Ja w poniedziałek spryskałam mojego benjaminka Actellic 500 EC. Dziś włożyłam pałeczki owadobójcze. Ale nadal widzę tartecznika na listach. Czyi chyba jeszcze muszę pryskać, tylko proszę o radę, kiedy pryskać? I kiedy już uznać, że na pewno pozbyłam się tego świństwa.

Pozdrawiam
Asikk

JacekZal 

Wysłany: 23 Maj 2007, 09:32   

Na moim fikusie benj. na liściach pojawił się biały nalot. Wyglada tak jakby został opsypany proszkiem - są to wyrazne gródki białego "proszku". Początkowo myślałem że to po prostu kurz ale rozniosło sie to na pozostałe rosliny stojace obok a po umyciu liści ponownie powstaje ten sam "proszek". Po przeglądnieciu paru stron w internecie najbardziej pasuje mi mączniak prawdziwy ale tam plamy sa rozmyte a u mnie jest to proszek.

Odpowiedz do tematu