Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fikus gubi mase lisci!!
Autor Wiadomość
kasia 

Wysłany: 23 Maj 2007, 09:34   

albo jakis grzyb albo odchody welnowcow,posprawdzaj czy nie ma w katach lisci waty,dziwne ja sie z czyms takim nie spotkałam

JacekZal 

Wysłany: 23 Maj 2007, 09:35   

Oczywiście zapomniałem poprosić o pomoc w ustaleniu co to za COŚ - bardzo prosze o podzielenie się doświadczeniem.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 23 Maj 2007, 10:05   

Jacku to jednak mączniak. Bez chemii się nie obejdzie. To co ty nazywasz proszkiem to są zaeodniki grzyba umieszczone na końcach specjalnych strzępek.

Dostępne środki
Topsin M 500 SC
Tarfun 80 WG
Gwarant 500 SC

Eminent 125 SL albo Sportak Alpha 380 EC (0,05%), Nimrod 250 EC (0,2%), Saprol 190 EC (0,15%) lub Score 250 EC (0,05%). Zwykle zabieg trzeba przeprowadzić 2-, 3-krotnie w odstępach 7–10-dniowych. Na balkonie lub w ogrodzie, gdzie wystąpił mączniak prawdziwy, obok wymienionych fungicydów, można użyć biopreparatów: Antifung 20 SL (12,5–25%) albo Bioczos BR (wg instrukcji na opakowaniu). Zabiegi należy powtórzyć kilkakrotnie, co 7–10 dni.

Z bayerowskich możesz kupić gotowy do użycia aerozol pod nazwą Baymat® AE.

Przy tak masowym zatakowaniu oprysk trzeba będzie powtórzyć.

Tu macie zdjęcie mikroskopowe tego białego pyłku na liściach.
Jak widać jest to przeogromna masa wyrostków grzybni.

W jej szczytowej części ukryte są zarodniki. Które po dojrzeniu zostają uwalniane

JacekZal 

Wysłany: 23 Maj 2007, 13:13   

Dziękuje ZOE za odpowiedź i piękny opis ze zdjęciami.
W pośpiechu nie napisałem ze spryskałem całą tą Gromadę Stworzeń właśnie na grzyby środkiem o nazwie BRavo 500 SC gdzie było napisane ze należy opryskać 2-3 razy. Po 3 dniach znowu pojawiła się (już mogę napisać grzybnia) na paru liściach więc w sobotę zrobię oprysk ponowny. I chyba zakupie ten BAYER-owski produkt na grzybki aby był to inny środek.
Jednocześnie zastanawia mnie jak albo skąd ja to przewlekłem do domu. mam podejrzenia że grzyb był w nawozie w płynie , kupionym do zasilenia roślin.
Jeszcze raz DZIĘKUJE-Jacek

Zoe 
Moderator

Wysłany: 23 Maj 2007, 19:15   

Nie sądzę.
Wirusy grypy też fruwają w powietrzu, a do zakarzenia dochodzi gdy z twoim organizmem coś nie tak.

Dokładnie tak samo jest z rośliną.

arganta 

Wysłany: 29 Maj 2007, 16:27   

Witam! Mam pytanie ostatnio na moich bejaminkach a dokladnie na "spodzie" listków zauważyłam tak jakby biala kropeczke ktore wyglada jak kropeczka woskowa. Znajduje sie to dokladnie w miejcu zakończenia listka a początkiem "ogonka" to taki nieprofesjonal opis ale inaczej nie umie tego nazwac. Czy może ktoś wie co to? Może jakś choroba czy nic groznego? Bardzo prosze o rady. Pozdrwiam.Pa

Teśka 

Wysłany: 29 Maj 2007, 17:11   

Arganta to mogą byc tarczniki!! :neutral:

arganta 

Wysłany: 30 Maj 2007, 08:36   

oj nie wydaje mi sie zeby to byly tarczniki (choć na żywca ich nigdy nie widziałam, tylko zdjecia i opisy) choc mogę sie mylić. To coś jest po jednym egzemplarzy na listku i przy ogonku i wyglada doslownie jak wosk. No i jest mniejsze, bo slyszalam ze te tarczniki maja ok 0,5-3 mm. No ale jeszcze poobserwuje. Przeraza mnie troche to ze jeśli to tarczniki i ze bede musiała je recznie zbierac a to drzewka od 0,5 m do 1,6 m ehhh Czy sam ewentualny oprysk wystarczy i co polecacie. Z góry dziękuje. Pozdrawiam

Teśka 

Wysłany: 30 Maj 2007, 13:57   

Arganta. Wejdź w "Parapeciarze" później "moje pilee" i na stronie 8 zobacz b. dokładnie pokazane tarczniki!!!!!
Pozdrawiam.

arganta 

Wysłany: 30 Maj 2007, 15:39   

hm... mi to niebardzo wygląda na tarczniki, no ale zawsze moge sie mylić bo moga to być mlode jajeczka. Urwe jakiś listek i popytam w kwiaciarni z kwiatami doniczkowymi lub w ogrodniczym. I zaczne działac bo szkoda mi je stracica (mam ich 7 :mrgreen: ) i nie chciałabym zeby zaraziły sie inne. Jeszcze jedno pytanie czy te pałeczki owadobójcze sa dobre? I czy tak na wszelki wypadek inne kwiaty można nimi potraktowac czy tez troche opryskać (mam na myśli mniejsza dawke). I czy one atakują wszystkie rośliny czy tylko jakieś określone gatunki? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu