zoe zmieniam zdanie co do mojego fikusa... jednak cos go przyatakowalo... ale nie wiem co to jest.. naogladalam sie juz mase zdjec na necie i mam w glowie tylko jeszcze wiekszy metlik
dzisiaj zauwazylam na benjaminku jakies malutkie biale robaczki /2szt./(maczlik?welnowiec?), potem znalazlam jednego liscia na ktorym byly jakies czarne przyklejone kupki (?), potem zobaczylam ze na niektorych lisciach sa mokre plamki (tarcznik?)... jestem skolowana, nie wiem co to jest i co z tym zrobic... nawet jakbym miala aparat to i tak nie uchwycilby tego raczej... potem zaczelam przygladac sie innym kwiatkom. na jednej trawce (ktorej nazwy nie znam) zobaczylam innego robaka, bardziej podluznego i jakby lekko zoltego czy kremowego... reszty kwiatow nie przegladalam bo mi rece opadly... co sie dzieje z tymi kwiatkami? ktos ma jakis pomysl? nie wykluczam ze to moze bym wiecej szkodnikow niz jeden bo wszystkie kwiatki ktore ma to nabytek ostatniech dwoch miesiecy-jedne ze sklepow, marketow, inne od znajomych, moglo sie cos naniesc... tylko co? i co z tym zrobic? pomocy
zapomnialam dodac ze na niektorych listkach sa biale (w liczbie 1-2) kropki jakby naklucia... ale nie wydaje mi sie zeby to byl przedziorek. tarczniki tez wysysaja sok z listkow i robia naklucia, tak?
Wełnowiec ma swoją nazwę nie bez przyczyny.To jest taki owalny robal okryty jakby kłębkiem waty. I można zobaczyć szklistą lepka wydzielinę. Natomiast maczlik to mucha. Zanim zobaczysz larwy na liściach to wcześniej zobaczysz bielutkie muchy.
Tarcznik to taki robal okryty woskową najczęściej brązową tarczką wielkości 1-2 mm.
Te czarne kupki jeśli nie są efektem pobytu much to mogą świadczyć o wciornastku, który też może być biały.
Kiedy nie wiadomo co to jest to zacznij od opryskania wszystkich rośłin środkiem o nazwie Karate. Ma na tyle szerokie spektrum, że zwalcza zaeówno wciornastka, mszyce, i inne miodówki. Przy czym jeśli byś miała tarcznika to tym środkiem go nie usuniesz.